Bir kişilik oruç tutarak, iki kişilik yemeyin

Bir kişilik oruç tutarak, iki kişilik yemeyin

Diyetisyen Tevfik Çelenk, 17 saatlik oruç süresini iyi değerlendirmek için önemli önerilerde bulundu.

Ramazan'da sebze ve meyve tüketimi azalıyor

Ramazan ayında yapılan en önemli değişiklik günde 3-4 öğün yerken, Ramazan ayı boyunca iki öğün yemek yemektir. Ramazan ayında hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi de artıyor. Buna karşılık olarak da sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalıyor.

Ancak unutmamak gerekir ki kişinin alması gereken enerji miktarı hiç değişmez. Sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmek yaşamınızın bir parçası olmalı.

Yemekleri sulu tüketmeyin

İftar yemeğinde fazla yemek yemek, mide gerginliğine ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Son yapılan araştırmalara göre yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riski artıyor. Bu sebepten yavaş ve az yemek yemeye özen gösterin. Yemeklerin suyunu tüketmemeye özen gösterirseniz daha az yağ almış olursunuz.

Bunların yanı sıra yemek arasında sıvı alarak besinlerin sindirilmesini kolaylaştırın. Yemek sonrası düşen kan şekerini toparlayan ve tatlı isteğini bastıran, ayrıca serinleten kompostolarınızı meyvenin kendi şekeriyle yapın ve ekstra şeker eklemeyin. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tercih edin.

Izgara, haşlama ve fırında tercih edin

Ramazan ayında yemeklerin çeşidi kadar nasıl pişirildiği de önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekleri tercih ederek, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durun. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşan kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar sebzeler), ara öğün olarak taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişleri tercih edin

Yasemin.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.