Bir İstanbul manzarası görün ki içinde Ayasofya olmasın

Bir İstanbul manzarası görün ki içinde Ayasofya olmasın

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen "Ayasofya: Tarih ve Vakfa Vefa Paneli ve Anma Etkinlikleri" başladı.

Ayasofya'yı tanıtmak ve trafik kazasında vefat eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'u anmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışı İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasında yapıldı.

Çok sayıda akademisyen ve davetlinin katıldığı açılışta konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Dursun'un uzun yıllar Türkiye'nin hem akademik hem de kültür hayatı bakımından başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Ak, Dursun'un çok sayıda kültür ve sanat faaliyeti düzenlemesinin yanı sıra Ayasofya'nın önemine dair çeşitli çalışmalarda bulunduğunun altını çizdi.

Ak, İstanbul'un fethinin birçok açıdan olduğu gibi eğitim açısından da bir milat olduğu değerlendirmesinde bulunarak, Ayasofya’nın yanındaki manastır binalarının medrese olarak kullanılmasının da bu açıdan bir gösterge olduğunu anlattı.

"Ayasofya, İstanbul'a kimlik kazandıran yapılardan biridir"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Ayasofya'nın tarihi serüvenine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ayasofya bin 500 yıldır ayakta. O zaman, Hristiyanlık için çok mükemmel bir mabet olarak yapıldı. Ondan sonra da hep büyük olarak kaldı. Ayasofya daha açıldığı yıllardan itibaren insanlar ve kültürler arasında bir yarışın odağı olmuş, tarih seyri içerisinde öyle kalmıştır. Tabii İstanbul'a kimlik kazandıran yapılardan biri de olmuştur. Bir İstanbul manzarası görün ki içinde Ayasofya olmasın, böyle bir şey mümkün değildir. İstanbul bir dünya markasıdır. Bu hep böyle olageldi." aa

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.