Bir devrin sonu

Bir devrin sonu

Irak siyasetinde üst düzey koltukların etnik ve mezheplere tanınan kotalara göre dağılımı son buluyor.

Irak Başbakanı İbadi, Şii, Sünni ve Kürt olmak üzere üç yardımcısı bulunan cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığı mevkilerinin kaldırılmasına karar verdi.

Elektrik kesintisi ve diğer hizmet alanlarındaki aksaklıklar nedeniyle protesto gösterilerinin yaşandığı Irak'ta yeni siyasi gelişmelere kapı aralayacak reform kararları alındı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, cumhurbaşkanı yardımcılığı mevkilerinin kaldırılması, geçmiş ve halihazırdaki yolsuzluk dosyalarının derhal açılması talimatı verdi. Halihazırda cumhurbaşkanının birisi Şii, diğerleri ise Sünni ve Kürt olmak üzere üç yardımcısı bulunuyor. Başbakan İbadi, yolsuzluk dosyalarının incelenmesi için de uzman yargıçlardan oluşan bir komite oluşturulmasını istedi.

DESTEK BULDU

Abadi, kabinedeki 'mezhep kotası' uygulamasından da vazgeçileceğini açıkladı. Bakanlar kurulu ve parlamento tarafından da onaylanması gereken kararlar ülkede destek gördü. Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi ve Şii dini adamı Mukteda Sadr, İbadi'nin kararlarını menuniyetle karşıladı ve onaylanmasını istedi. Hizmet alanlarındaki aksaklıklardan ötürü sokaklara çıkan göstericileri de desteklediğini sözlerine ekleyen Usame el-Nuceyfi, başını çektiği “Muttehidun Grubu”nun kabinedeki bakan ve meclisteki milletvekillerinin İbadi'nin kararlarına karşı olumlu oy kullanmasını istedi.

SİSTANİ MÜHRÜ

İbadi'nin reformları Ayetullah Ali Sistani'nin çağrılarından iki gün sonra geldi. Irak'taki gösteriler üzerine Irak'ın en yüksek Şii mercii Ayetullah Ali es-Sistani, geçtiğimiz Cuma günü verdiği vaazda, Başbakan İbadi'ye “yolsuzluklara karşı demir yumrukla mücadele etmesi” çağrısı yaparak, bu konuda daha cesur adımlar atmasını istemişti. Sistani, kabinenin mezhepler yerine bilgi ve beceriyi ön planda tutarak bir kabine oluşturması gerektiğini söylemişti.

Göstericilere yumuşak davranın çağrısı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi, “10 yıllık aranın ardından yönetimde yer almamız devletin inşası, uzlaşı ve güvenliğin gerçekleşmesi için bir umuttu. Fakat bu olmadı” ifadelerini kullandı. Allavi, “Ayaklanan halkımıza” başlıklı mesajında “Siyasi hizipleşme olayı her çeşit yolsuzluğun içinde barındığı büyük ve aşılmaz bir kaledir” diyerek elektrik ve diğer hizmet alanındaki aksaklıklar ve yolsuzlukları protesto eden göstericilerin barışçıl faaliyetlerini korumalarını istedi. Irak güvenlik güçlerine “göstericilere yumuşak davranın” çağrısında bulunan İyad Allavi, Şii mercii Ayetullah Ali es-Sistani'nin reform süreciyle ilgili çağrılarını övdü.

Yeni şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.