Bir bu eksikti: İtalya'nın bir ilçesinde namaz kılmak yasaklandı!

Bir bu eksikti: İtalya'nın bir ilçesinde namaz kılmak yasaklandı!

İtalya'nın bir ilçesinde Müslümanların ibadet ettiği yerlerin kapatılması tepkiyle karşılandı

Ülkenin kuzeydoğusundaki Gorizia kentine bağlı Monfalcone ilçesinin belediye başkanı Anna Maria Cisint, kasımda Müslümanların namaz kıldığı iki kültür merkezinin kapatılmasına karar vermişti.

Ayrıca aralıkta, eski bir süpermarketin bulunduğu alanda namazlarını kılmak isteyen Müslümanlar da belediyenin söz konusu yeri inşaat alanı ilan etmesiyle engellenmişti.

Bunun ardından 23 Aralık'ta yaklaşık 8 bin kişi uygulamaya karşı protesto yürüyüşü düzenlemişti.

Kapatılan iki kültür merkezinden sorumlu Darüsselam İslam Kültür Derneği, protestoların ardından içinde yakılmış Kuran sayfalarının olduğu bir mektup aldıklarını bildirdi.

Dernek başkanı Bou Konate, "Bu çok incitici ve hiç beklemediğimiz ciddi bir hakaretti ama tesadüf değildi. Mektup, zehirli bir nefret kampanyasının yaptığı bir tehditti" dedi.

İktidar ortağı radikal sağcı Lig Partisi'nden Cisint, 2016'daki seçimlerde belediye başkanlığını kazanmıştı. Guardian'ın dün yayımlanan haberinde, Cisint göreve gelmeden önceki 20 yıllık dönemde çoğunluğu Bangladeşli Müslümanların huzurlu şekilde yaşadığı yazıldı.

40 yıldır İtalya'da yaşadığını söyleyen Konate, Cisint'in yürüttüğü İslam ve göçmenlik karşıtı politikaların halkı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Burada 20 yılı aşkın süredir huzur içinde dua ediyorduk. Ama burası sadece ibadet yeri değildi, insanlar buluşmaya, sohbet etmeye de geliyordu. Çocuklar okul sonrası dersler için geliyordu. Avrupa'da dua edebileceğiniz pek çok İslami kültür merkezi var ve kimse buna engel olmuyor."

Cisint ise Guardian'a açıklamasında, süpermarket alanıyla ilgili kararın kanunlar çerçevesinde verildiğini savunarak "Ben 'Her yer kapatılsın namaz kılınmasın' demedim. O alanı uygunsuz şekilde kullanıyorlardı, camiye çevirmişlerdi. Yasalara saygı göstermeleri gerekiyor" dedi.

Konate, belediye başkanının politikalarına karşı harekete geçtiklerini ve ibadet yasaklarının kaldırılması için mahkemeye başvurduklarını belirtti.

Haberde, belediye başkanının uygulamalarının radikal sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin yürüttüğü göçmen karşıtı politikalarla örtüştüğüne dikkat çekildi. Meloni de ülke çapında Müslümanların ibadet ettiği yüzlerce yeri kapatmıştı. Başbakan, Monfalcone'deki durumla ilgili geçen ay yaptığı açıklamada "İtalya'da yaşamayı tercih edenler İtalyan normlarına saygı göstermelidir" demişti.

Birçok tersanenin yer aldığı Monfalcone'de 30 binden fazla kişi yaşıyor. Yabancı uyruklu 9 bin 400 kişiden 6 bin 600'üyse Müslümanlardan oluşuyor.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.