Bir bayrama daha buruk giriyorlar

Bir bayrama daha buruk giriyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, bir Kurban Bayramı'na daha hüzünlü

Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'ye sığınan ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeli ailelerin, Kurban Bayramı öncesi yaşadıkları hüzün yüzlerine yansıyor.

İdlib'te 2 yıl önce varil bombası saldırısında anne ve babasını kaybeden Zehra İd (18), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinden uzakta bulunmanın zor olduğunu, bunu bayramlarda daha çok hissettiklerini söyledi.
Reyhanlı'da 3 kardeşiyle akrabalarının yanında kaldıklarını ifade eden İd, şöyle devam etti:
''Evimize varil bombası isabet etmesi sonucu anne ve babamızı kaybettik. Ben ve kardeşlerim hafif sıyrıklarla kurtulduk. O günden bu yana hayatımız alt üst oldu. Yoklukları bize çok acı veriyor. Elimizde kalan tek kare fotoğraflarıyla avunuyoruz. Kardeşlerim için günübirlik işlere gidiyorum. Kurban Bayramı bizim için bir anlam ifade etmiyor, anne, babasız ve ülkemizden uzakta bayram hüzün getiriyor." 

- Vatandan ayrı 4. bayramları

Eşini 2 yıl önce varil bombası yüzünden kaybeden Aliye Hamit (31) ise 4 çocuğuyla sığındığı Reyhanlı'da 4'üncü bayramlarını buruk bir şekilde geçireceklerini belirtti.
Türkiye'de can güvenliği korkusu olmadan huzur içerisinde yaşadıklarını vurgulayan Hamit, ancak hemen her gün çatışmanın olduğu ve birçok kişinin halen yaşamını kaybetmeye devam ettiği Suriye'den uzakta bayramın buruk geçeceğini söyledi.

- En acı bayram 

Suriye'nin Hama kentindeki çatışmalardan kaçan Şık ailesi de ülkelerinden uzakta ilk bayramı geçirecek olmanın hüznünü yaşıyor.

Anne Emine Muhammed Şık (53), 2 ay önce 4 çocuğuyla Reyhanlı ilçesine geldiklerini ve burada bir ambarda kaldıklarını belirterek, ülkelerinden ayrı geçirecekleri ilk bayramının kendilerini derinden üzdüğünü söyledi.
Eşini 10 yıl önce kaybettiğini belirten Şık gözyaşlarına hakim olamayarak, bir an önce savaşın bitmesini ve bayramları ülkesinde kutlamak istediğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.