Bir babanın çocuklarına on üç tavsiyesi

1-Padişah da olsanız, Allah’ın kulu olduğunuzu unutmayınız. Onu inkâr etseniz de,hiçbir zaman onun kulu olmaktan kurtulamayacaksınız. Öyleyse kul olmanın gereğini şanla, şerefle ve büyük bir hazla yerine getirin.

2-Allah’ın sizin üzerinizde şükür, teşekkür, ibadet, muhabbet ve beş vakit namaz kılma, herkesten çok sevilme hakkı var. Çünkü sizin bütün sevdiklerinizi size veren O.Görünen ve görünmeyen bütün ihtiyaçlarınızı karşılayan O. Mülkün ve her şeyinizin sahibi O. Onun sizin üzerinizdeki hakkı sınırsız. Ama sizin Allah üzerindeki hakkınız sıfır. Böyle iken o üzerine hakmış gibi sizin ihtiyaçlarınızı karşılamada hiç bir kusur etmiyor. Öyleyse siz de biraz insaflı olun. İslam’ın beş esasını yaşamada ve beş vakit namazda kusur yapmamaya çalışın.Onun nimetleriyle yaşayıp da Onu tanımamak ve Ona şükür etmemek gibi bir nankörlüğün içine düşmeyin. Namazsız, niyazsız, başıboş bir serseri gibi dolaşmayın. Çünkü biz, başıboş yaratılmamışız. Biz tavuklarımızı dahi başıboş bırakmazken, Allah bizi başıboş bırakır mı? Yaratılışımızın tek gayesi var: Onu tanımak ve Ona ibadet etmek. Gerisi angarya.

3-Dost sanılan fakat en büyük düşmanınız olan, akciğerlerinizi parçalayan, cildinizi bozan, saçlarınızı döken, ağzınızı iğrenç koku ile dolduran, çevrenize en iğrenç koku dağıtan, kansere götüren ve sizi yavaş yavaş öldüren sigarayı, içkiyi ve sair uyuşturucuları bir kerecikte olsa, bir damlada olsa ağzınıza koymayın. Koyduysanız, kesin bir kararla onu ağzınızdan kovun. Bir daha onları semtinize sokmayın. Çünkü onlar, sizin sadece dünya cennetinizi değil, ahiretteki ebedî cennetinizi de sizin elinizden alacaktır.

4-Evlilik dışı arkadaşlıklara ve helaliniz olmayanla flörte, asla tenezzül etmeyin. Yüce Allah zina yapmayın, buyurmuyor, “zinaya yaklaşmayın” buyuruyor. Adem baba ile Havva anne, Yüce Allah’ın: “Bu ağaca yaklaşmayın” kuralını çiğnediler. Koca bir cenneti ellerinden kaçırdılar. Meşakkatsiz bir dünyadan meşakkatli bir dünyaya atıldılar. Çok acılar çektiler. Neyseki çok çabuk yanlışlarının farkına vardılar, pişman oldular, tevbe ettiler, ağladılar, sızladılar, yalvardılar da Allah onların tevbesini kabul buyurdu. Tekrar onlara cennetinin kapılarını açtı.

5-Zinaya yaklaştıracak ortamlardan, halvetlerden, tenhalardan, flörtlerden uzak durun. Yanlış kullanılan kafelerden, gazinolardan, bar ve diskolardan, ahlaksızlıkları sergileyen kanallardan, maça, topa uzun uzun zaman ayırmaktan, her türlü malayani şeylerden, bilgisayarı ve interneti ahlaksızlıkta kullanmaktan kesinlikle uzak durun.

6-Bunlar ve günahlar zehirli bala benzer. Zehirli bal, bal görünür, ama yiyeni öldürür. Müstehcen kıyafetler içindeki kadınlar, kışkırtıcı cilveler sergileyen kızlar birer cehennem hurisidir. Huri gibi hoş ve güzel görünürler. Ama yaklaşanı yakarlar, kendileri gibi cehennemlik yaparlar ve cehenneme atarlar. Böyleleri bu sözlerimden lütfen gücenmesinler. Bu sözlerim onlar için de bir uyarıdır. Kışkırtıcı kadınların ve cehennem hurilerinin peşine düşmek,yırtıcı bir aslanın peşine düşmekten daha korkunçtur. Çünkü aslanın pençelerinde parçalanan –kendisini aslanın önüne atıp intihar etmediyse eğer- şehid olur. Ama bu kışkırtıcıların peşine düşenler, ahirete imansız gitme ve ebedi cehennemi boylama ihtimaliyle başbaşa kalabilirler. Üç saniyelik zevke bedel, sayısız yıllar azabı tercih etmek akıl kârı olabilir mi?

7-Yavrularım! Benim bu dediklerimi dikkate almazsanız, eğer “bir şey olmaz” der, bu meseleleri basit görürseniz, zamana aykırı düşünceler olarak değerlendirirseniz, el değmemiş, göz değmemiş, dudak değmemiş, iffeti bozulmamış bir eş bulamazsınız. Temiz kalırsanız, temizi bulursunuz. Kirlenirseniz ve kirletirseniz, siz de bir gün kirliğe ve mühürü bozulmuşa razı olursunuz. Ne güzel buyurmuş Yüce Mevlâ: “Temiz temize, piste pise yaraşır, yakışır.”

8-Aman sakın ne kirlenin ve ne de kirletin. Kirlerden ve kirlilerden uzak kalabilmeniz, şeytanın ve şeytanlaşmışların şerrinden korunmanız ve kurtulabilmeniz için Allah’ın hıfz ve himayesine sığının. Abdestsiz kalmayın. Duasız gezmeyin. Ayetülkürsi, ihlas, felak ve nas surelerini okumadan yola çıkmayın, meşru ve helal olan her şeye besmelesiz başlamayın. Hasbunallahu veni’melvekil’i dilinizin virdi yapın. Gördüğünüz zaman Allah’ı hatırlayacağınız kimselerden, Allah’ı anlatan atmosferlerden, derslerden, sohbetlerden uzak durmayın. Hadis-i Şerif’te: “Allah bir kulunu severse, sevdiklerinden birini ona arkadaş eder.” buyurulmuş.

9-Yedi büyük günahtan –yılandan, akrepten kaçar gibi- kaçın. Hadis-i şerif’e göre o yedi büyük günah şunlardır: “Allah'a ortak koşmak,  sihir (büyü) yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi haksız yere öldürmek, yetim malı yemek, faiz yemek, düşmana hücum anında savaştan kaçmak, namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”

10-Talim ve tecvitle Kur’an okumayı öğrenin.  Hiç olmazsa namaz kılacak kadar sureler ezberleyin ve asla ezberlediklerinizi unutmayın. Mümkünse her gün Kur’an’dan birkaç sayfa okumayı ihmal etmeyin. Meâliyle birlikte okursanız nurun ala nur olur. Peygamberimiz, “Kimin içinde Kur’an’dan ayetler ve sureler olmazsa o insan harap olmuş bir ev gibidir.”buyurmuş. Kendinizi harap etmeyin.

11-Allah’ın kitabından yüz çevirenler, bu dünyada sıkıntıdan, ahirette de kör dirilmekten kurtulamayacak ve cennetin yolunu bulamayacaklardır. Haftada en az bir kere tahkiki iman sohbetlerine katılın. Evlerinizde hakiki imanı ders veren Nur Risalelerini bulundurun, onları okumak için fırsatlar oluşturun. Haftada bir kere evlerinizde sohbet edilmesini sağlayın.

12-Sınıfın en çalışkan ve en başarılı öğrencileri arasında yerinizi alın. Namerde muhtaç olmamak için çok ciddi çalışmak gerekir. Yukarda tavsiye edilenlere dikkat eder, yapılması gerekenleri yapar, yapılmaması gerekenlerden de uzak durursanız, zamanınız sizi yüksek hedeflere taşımaya kâfi gelecektir. Bu hal size dünya ve ahiretin cennetini kazandıracaktır.

13-Ey insan! Seni çok nazik ve nazenin bir çocuk gibi büyütüp besleyen, sana şefkatle ve muhabbetle muamele eden Rabbine dön;sen Ondan razı, O da senden razı olarak. Dön de sevgili kullarının arasına katıl, cennetine gir.

NOT: 28.01.2013’de Cenab-ı Hakk’ın lütfu inayetiyle, beraber gitmemizi arzu eden dost ve arkadaş gurubumuzla umreye gidiyoruz. Duyup ta hayıflananlar Haziran umresine hazır olsunlar. İnşaallah hepinize dua edeceğiz sevgili okurlarımız, hepinizden de dua bekliyoruz. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum