Erdoğan ÇELEBİ

Erdoğan ÇELEBİ

Bir ahirzaman şahıs portresi olarak 'Cehcah'

Hadislerde bir ahirzaman şahsiyeti olarak "cehcah"tan bahsedilir. Cehcah o Zat'ın adı olmaktan ziyade o şahsın bir nevi sıfatıdır, özelliğidir, diyebiliriz.

Cehcah'ın özellikleri;
-Ahirzamanda gelecek olması,
-Dobra dobra olması,
-Törpülü törpüsüz konuşması,
-Belki bazı sözlerini bir kısım insanların patavatsızlık olarak yorumlaması,
-Hakikati konuşması, doğruyu söylemesi,
-Yani "söylediğim odun olsun, yeterki hakikat olsun tek" anlayışında birisi olması.

İslama ve İslam ümmetine yapılan haksızlık ve tehlike karşısında; feveran etmesi, nara atması, feryad etmesi, sayha atması, yüksek sesle, bağırarak konuşmasıdır.
Kıvamında delikanlı, kıvamında kabadayı olması ve haksızlık karşısında dik durmasıdır.

Bu zat konuşmasıyla ehli İmanın kalbine huzur, sükun ve ferahlık verdiği gibi; Ehli küfrün, ehli zalimin, ehli zındıkanın kalbine ise, korku ve endişe salar.

Esas ve en önemli çabası "İttihad-ı İslamın gerçekleşmesi için çalışır ve müminlerin, islamların kalplerinin tevhidi, telifi ve İslam birliği yolunda teshiri için çaba gösterir. Buraya kadarki özellikleri Cehcah'a ilişkindir.
Eğer İttihad-ı İslam yolunda gayret gösterir ve bütün çalışmalarını bu yönde teksif eder ve gayei yeganesi bu olursa bir nevi siyasi Mehdiliğe inkilap edebilir. Ancak bu halde diğer bütün müsbet özelliklerinden, niteliklerinden maksimum verim, azami fayda sağlanmış olur. Yoksa bütün faaliyetleri faydasız, âkim kalır, kadük olur, neticesiz kalır.

Geniş yorumları bana ait olmak üzere ancak bir kısım görüşlerinden, yazılarından, konuşmalarından istifade ettiğim ve şahsen de katıldığım muhterem abim yazar M. Ali Bulut ve kıymetli hocam ve abim Hasan Akar'dan istinbat ettiğim haliyle bu öyle bir şahsiyettir ki;

-Deccal'in şahs-ı manevisini temsil eden veya Deccal'in en mühim yardımcı kuvvetinin başı olan şahsa karşı dik durur.
-Zalime zalim olduğunu haykırır ve mazlumun yanında olur.
-Darbeye darbe, darbeciye darbeci der ve mağdurun yanında olur.
-Zındıkaya karşı 'dik durur' zındıka şebekesine karşı siyaset noktasında mücadele verir, bu konuda verilen hukuki mücadelenin arkasında durur.
-Kuvvetten ve kuvvetliden yana değil; hakkın ve haklının tarafıdır.

-Müsbet Avrupa'ya birinci Avrupa'ya karşı hoşgörülüdür ancak müstebid ve İslama karşı cephe alan ikinci Avrupa'ya karşı ise kinini muhafaza eder.
-Alemi islamı heyecana getiren ve İslam aleminde birçok oyunların döndüğü, peşpeşe altüst oluşların yaşandığı anlarda, zamanlarda öyle feveran eder ki, sesi Avrupa'da, Asya'da, Afrika'da ve yeni dünyada Amerika'da duyulur.

-İnananların, mazlumların, mağdurların kalbine ferahlık salar, "oh be şimdiye kadar nerdeydi" dedirtir.
-Zamanımızda cereyan eden bir kısım olayların, tezgahların, halk hareketlerinin ve bunlar karşısında segilenen "bana göre basiretli ve cesur duruşun" bu durumu tefsir ettiği düşünce ve kanaatiyle işbu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.

Suriye olayında, Mısır olayında dünyaya karşı yalnız kalmayı göze alarak tavır belirlemek, insiyatif almak takdir edilecek haklı, doğru dinamik bir duruştur.

Ayrıca ülke içinde Ergenekon'a, balyoza karşı sergilenen duruş, barış ve kardeşlik sürecindeki cesaretli kararlılık meramımızı anlatmaya yeter sanırım.

Bu bir siyasi yazı değildir. Ancak siyasi ve tarafgir olarak anlaşılacak ve eleştirilecektir. Bundan kaçış yok.
Bu anlatılanlardan, görüşlerimden mevcut siyasi iktidarın eleştirilecek yanları olmadığını kasdetmiyoruz, elbette.
Burada siyasi anlayıştan ziyade bir ahirzaman şahıs portresinden bahsederek Cehcah konusunu dikkatli nazarlara sunmuş olduk.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
31 Yorum