'Binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız'

'Binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız'

TOKİ Başkanı Turan, "Şehirlerimizi gecekondu, kaçak, köhnemiş ve fonksiyonunu yitirmiş yapılardan arındırmadıkça ve binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız." dedi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada 1 milyar 100 milyondan fazla insanın sağlıksız ve köhnemiş yapılarda yaşadığını belirterek, "Şehirlerimizi gecekondu, kaçak, köhnemiş ve fonksiyonunu yitirmiş yapılardan arındırmadıkça ve binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız." dedi.

Sabah Gazetesi tarafından Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde Antalya Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı düzenlendi.

Turan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye için stratejik bir konu haline gelen "kentsel dönüşüm" veya "kentsel yenilenme"nin her daim gündemde tutulması gereken önceliklerden biri olduğunu söyledi.

Sağlıksız, afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokunun en önemli problemlerden biri olduğuna dikkati çeken Turan, "Bu konutlar, hem içinde yaşayan vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini tehdit etmekte hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel olmakta. Stratejik açıdan bakacak olursak, sadece riskli yapıların yıkılıp, yerine yenilerinin yapılması ve fiziksel ortamın iyileştirilmesi yeterli değil. Sürdürülebilir dönüşümü esas alan, sosyal adaleti ve gelişimi, sosyal bütünleşmeyi, yerel kalkınmayı, tarihi ve kültürel mirası ve doğal çevreyi koruyan bütünleşik bir yaklaşıma ihtiyaç var." diye konuştu.

Dönüşümü yaparken, bozulmuş kentsel mekanın ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullarını kapsamlı ve bütünleşik bir yaklaşımla iyileştirmeye yönelik eylemler geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, "Son Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada 1 milyar 100 milyonun üstünde insan sağlıksız ve köhnemiş yapılarda yaşıyor." dedi.

Son 14 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıklarına dikkati çeken Turan, 54 ilde 72,5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm, yenileme projesi yürüttüklerini bildirdi.

"Tasarımın gücünü kullanmalıyız"

Turan, TOKİ'nin ürettiği toplam konut sayısının içinde kentsel dönüşüm konutlarının oranının bu yıl yüzde 38'e çıktığını ifade etti.

"Biz TOKİ olarak kentsel dönüşümden kar etmiyoruz, kolaylaştırıcı çözümlerle vatandaşlarımızı destekliyor ve gerektiğinde de süreci sübvanse ediyoruz." diyen Turan, yerinde dönüşümün esas olması gerektiğini dile getirdi.

Dönüşümün şehre yük değil, değer katması gerektiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti:

"Gelecek nesillerin hukukunu gözeten bir bakış açısıyla insan-şehir ilişkisi mutlaka kurulmalı. Tasarımın gücünü kullanmalıyız. Yaşam ve gelişmişlik şartlarına bağlı olarak vatandaşlarımızın beklentileri değişmiş, gelişmiş ve daha üst bir seviyeye taşınmış durumda. Bugünün beklentileri ve ihtiyaçları dünkünden farklı bir konuma gelmiş, yarın ise daha farklı olacak. Şehirlerimizi gecekondu, kaçak, köhnemiş ve fonksiyonunu yitirmiş yapılardan arındırmadıkça ve binalarımızı depreme karşı güvenli hale getirmedikçe marka şehirler oluşturamayız. TOKİ olarak, kentsel dönüşüm başta olmak üzere alternatif modellerle ağırlıklı olarak sosyal konut üretmeye ve şehirlerimize değer katmaya devam ediyoruz. Toplamda 815 bin konut rakamına ulaştık. Geçtiğimiz yıl 65 bin konutu ihale etmiştik, bu yılda aynı rakama ulaşacağımızı tahmin ediyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.