Bin aydan daha hayırlı gece: Kadir Gecesi

Bin aydan daha hayırlı gece: Kadir Gecesi

Bin aydan daha hayırlı olan, yani bir ömre bedel olan ve bütün duaların kabul olacağı bu gece, Allah-u Teâlâ'nın İslam ümmetine bahşettiği bir hediyesidir.

Yüce Allah, "Şüphesiz ki, biz onu (Kur'an'ı), Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rabbinin izniyle melekler ve ruh (Cebrail), her bir iş için (yeryüzüne) iner de inerler. Tan yeri ağarıncaya kadar o gece bir selamettir, bir esenliktir. (Kadir 1-5)" diye buyuruyor.

Ramazan-ı Şerif bu ümmetin ayı olduğu gibi, Kadir Gecesi de Hazreti Muhammed aleyhissalatu vesselamın ümmetine has bir gecedir. Sahih rivayetlerde deniliyor ki, geçmiş ümmetlerin ömrü Peygamberimiz aleyhissalatu vesselama gösterildi ve Peygamberimiz onların üç yüz, dört yüz yıl gibi bir ömür yaşadıklarını ve ümmetinin ise az ömür yaşadığını görünce üzüldü. Bunun üzerine Allah (celle celaluhu), ona ve ümmetine bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'ni verdi.

Bu gece bin aydan yani 83 yıl gibi hep ibadetle geçirilen bir insan ömründen daha hayırlıdır. İşte Müslümanlar, diğer ümmetler gibi uzun ömür yaşamasalar bile böylesine kendilerine bahşedilen kıymetli zamanlar sayesinde onlardan daha fazla sevap kazanabilir ve daha büyük mertebeler kat edebilirler. Bu Allah'ın kendilerine ekstradan bir lütfu ve keremidir.

Cumhura göre bu gece, Ramazan'ın yirmi yedinci gecesidir

Kadir Gecesi, Ramazan ayının içinde saklıdır. Sahih rivayetlere göre bu gece, Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerindedir. Yine cumhura göre bu gece, Ramazan'ın yirmi yedinci gecesidir. Yine de Ramazan'ın tümünde bu geceyi aramak gerekir. Zaten bunun Ramazan'ın içinde saklı bırakılmasının hikmeti de budur.

Bu gece Kur'an gecesidir. Günahları için ağlayanların, tövbe edenlerin, af ve mağfiret arayanların gecesidir. Bu gece yeryüzünün en hareketli olduğu, sabaha kadar meleklerle iç içe olmanın, meleklerin müminlere şefkat kanatlarını gerdiği selam ve esenlik gecesidir. Bu gece, tövbe edip kötülüklerden arınmak isteyenlerin, kötü ihtiraslarına dur demenin, kendine yeni bir sayfa açıp hayatına çeki düzen vermenin ve kendine yeni bir yol haritasını çizmenin dönüş ve hayra yöneliş noktasıdır.

Bu gece; yolunu şaşıran, karanlık dehlizlerde şaşkın şaşkın dolaşan insanlığın rehberine kavuştuğu, kadir ve kıymeti büyük ve yüce bir gecedir. Bu gece ibadet ve duaların kabul edileceği müjdelenen, duaya teşvik edilen şerefli bir gecedir. Müslümanların büyük bir tazarru ve niyaz ile Rabbine yalvarması gereken bir gecedir. Hazreti Peygamberin buyruğuyla kim bu geceye erişirse "Allah'ım! Şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet!" duasını dilinden ve gönlünden eksik etmemelidir. Bu geceyi manen yükselme, donanma ve arınma gecesi olarak kabul edip Kur an-ı Kerim'i tertil üzere okuyarak ve onu idrak ederek gecemizi ibadetlerle süslemeliyiz. Bin aydan daha hayırlı olan yani bir ömre bedel olan ve bütün duaların kabul olacağı bu gece, Rabbimizin bu ümmete bahşettiği bir hediyesidir.

"Kur'an etrafında kenetlenmeyen bir ümmetin ve insanlığın yarınları da karanlıkta kalır"

Bu ümmet; aralarındaki meseleleri Kur'an'ın hakemliğinde çözmeli, kardeşlik ve vahdet esaslı yarınlar inşa etmelidir. Kur'ansız bir dünyanın karanlık kalacağı gibi, Kur'an etrafında kenetlenmeyen bir ümmetin ve insanlığın yarınları da karanlıkta kalmaktan kendilerini kurtaramayacaktır.

Dünyanın her köşesinde zalimin zulmü altında ezilen, mağdur edilen, malı mülkü ve yurdu işgal edilip talan edilen, açlığa, susuzluğa ve zillete maruz bırakılan, en mukaddes değerleri ayaklar altına alınan, başta Kudüs olmak üzere bütün mazlum Müslümanların kurtuluşu için bu gece çokça dua etmeliyiz. Basit dünya beklentileri ve farklılıkları nedeniyle birbirine düşman olmuş Müslümanların tekrar yekvücut olması için bu gece Rabbimize el açıp daha çok yakarışta bulunmalıyız.

İslam âlemi olarak içinde bulunduğumuz mevcut durumdan dolayı her zamankinden daha fazla mübarek gün ve geceleri ihya etmeye ihtiyacımız vardır. Günahın, isyanın zirve yaptığı bir dönemde biz İslam ümmetinin, Allah’ın önem atfedip değer verdiği bu geceyi daha fazla ihya etmeye ihtiyacı vardır.

Virüslerin, salgın hastalıkların bütün insanlığı çepeçevre kuşattığı bir zaman diliminde Rabbimizden daha çok bağışlanma dileyerek, bu gecenin feyz ve bereketinden bizleri de istifade ettirmesi için dua etmek gerekir.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.