Bilişsel özürlü olur dedikleri genç, geliştirdiği teknikle Dünya Matematik Şampiyonu oldu

Bilişsel özürlü olur dedikleri genç, geliştirdiği teknikle Dünya Matematik Şampiyonu oldu

Hindistan'da yaşayan 20 yaşındaki Neelakantha Bhanu Prakash, Zihinsel Matematik Dünya Kupası'nda altın madalya almayı başardı.

Matematik, birçok kişi için eğitim hayatı boyunca en sıkıcı ve en zorlayıcı derslerinden biri olmuştur. Ancak belli bir kesim için ise bu durum tam tersi ve Hint Neelakantha Bhanu Prakash da bunlardan bir tanesi. Prakash, 20 yaşında Hindistan'a Zihinsel Matematik Dünya Kupası'nda ilk altın madalyayı getiren isim oldu.

En büyük arzusunun matematik fobisini yeryüzünden silmek olduğunu söyleyen Prakash, matematiğin harika bir zihin sporu olduğunu da dile getiriyor.

BBC'ye konuşan Zihinsel Matematik Dünya Kupası Şampiyonu, "Birisi Usain Bolt gibi 100 metreyi 9,8 saniyede koştuğunda bunu kutluyoruz. Kimse kalkıp otomobiller, uçaklar dünyasında hızlı koşmanın anlamını sorgulamıyor. Bu, bedeninizin hayal bile edilemeyecek bi şeyi yapabileceği konusunda insanlara ilham vermekle ilgili bir şey ve zihinsel matematik ve hesaplama da bunun gibi bir şey" dedi.

Ömür boyu bilişsel özürlüğü olabileceği söylendi

Prakash'ın Zihinsel Matematik Dünya Kupası Şampiyonluğuna uzanan yolu, beş yaşındayken başından aldığı bir yarayla başlıyor. Yataktan bir yıl boyunca kalkamayan ve ömür boyu bilişsel özürlüğü olabileceği söylenen Prakash, kazanın etkilerini atlatabilmek için zihinsel matematiğe tutunduğunu söylüyor.

"Kendimi sadece hızlı hesap yapan biri değil hızlı düşünen biri olarak hazırladım" diyen Hint matematik şampiyonu, her gün belli bir saat çalışmak yerine "yapılandırılmamış egzersiz" adını verdiği yöntemi kullandığını söylüyor.

Bu yöntemi ise şöyle anlatıyor: "Gürültülü müzik eşliğinde, insanlarla konuşurken, kriket oynarken zihnimi çalıştırıyorum çünkü o zaman zihniniz aynı anda birçok şeyi yapmayı öğreniyor. Yanımdan geçen her bir taksinin plaka numarasıyla hesap yaparım. Biriyle konuşuyorsam gözlerini kaç kaç kere kırptıklarını sayarım. Kulağa ürkütücü gibi gelebilir ama bütün bunlar beyninizi sürekli çalıştırır."

"Rekorlar kırmak hesaplar yapmak dünyanın matematikçilere ihtiyacı olduğunu söylemenin metaforik bir yolu aslında. Matematik eğlenceli bir şey olmalı ki onu sevdiğimizi de söyleyebilelim" diyen Prakash, en büyük amacının insanlardaki 'matematik fobisini' yenmek olduğunu dile getiriyor.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.