Bilirkişi sistemi sil baştan değişecek

Bilirkişi sistemi sil baştan değişecek

Güven sorunu, istismar ve etik tartışmalara sebep olan 'bilirkişi' sistemi kökten değişiyor. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili iki taslak üzerine çalışırken taslağa göre, 'Hukuk' dışı bölümlerden de hakim alınabilecek.

Adalet Bakanlığı, yargının sisteminin en sancılı konuları arasında yer alan ve güven sorunu, istismar, etik ihlali gibi tartışmalara sebep olan "bilirkişi" sistemini sil baştan değiştirecek iki ayrı yasa taslağı hazırladı. Üzerinde çalışılan düzenlemeler yasalaşırsa, "bilirkişi" sisteminin keyfi ve hesap sorulamaz uygulamaları sona erecek. Son şekli verildikten sonra TBMM'ye sevk edilecek olan taslak çalışmalardan ilki, özel uzmanlık gerektiren alanlarda, hukuk dışındaki fakültelerden gelen ve dava konusu alanda uzman olan kişilerin hakim olarak görevlendirilmesini öngörüyor.

KONULARA ÖZEL HAKİM

Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanan ve ağırlıklı olarak idari yargıda kullanılan sistem, bankacılık, bilişim, gıda ve mühendislik gibi alanlarda uzman olan kişilerin, gerekli hukuk eğitiminin ardından hakim olarak atanmalarına imkan tanıyor. Fikri ve sınai ihtisas mahkemeleri ile ticaret mahkemelerinde görev yapacak olan hakimler, yargıya yansıyan anlaşmazlık konusunda uzman oldukları için "bilirkişi" sistemine ihtiyaç duymadan karar verebilecekler.

TARAFSIZLIK GARANTİLENECEK

Bilirkişilerin mesleğe kabulü, eğitimi, görev kriterleri, denetimi ve etik kuralları sil baştan yenilenecek. Bu amaçla, Bilirkişilik Üst Kurulu, Bilirkişilik Daire Başkanlığı ve Bilirkişilik Bölge Kurulları oluşturulacak. Bilirkişi Üst Kurulu'na Adalet Bakanlığı Müsteşarı başkanlık edecek. Kurul'da, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, HSYK, YÖK, TMMOB, TBB gibi kuruluşlardan temsilciler olacak. Bilirkişilerin mesleğe kabulleri, Bilirkişi Üst Kurulu'nun koordinasyonunda yapılacak sınavla olacak. Bilirkişilerin görev tanımı ve etik kuralları da Bilirkişi Üst Kurulu tarafından belirlenecek. 

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.