Bilim adamlarından Antarktika uyarısı

Bilim adamlarından Antarktika uyarısı

NASA Goddard araştırma merkezinin yaptığı araştırmalar sonucu Antarktika'da buzulların erimesi tehdidinin ciddi sorunlara yol açacağı belirlendi

Bilim adamları Antarktika'da buzulların erimesi durdurulamaz ise deniz seviyesinin 3 metre yükselmesi tehdidi ile karşı karşıya kalınacağını açıkladı.

NASA Goddard Uzay Uçuşu Merkezi’nden buzul bilimci Jay Zwally 30 Ekim tarihinde yayınlanan glaciology dergisi'nde  “Antarktika’da buzul kaybı olduğunu gösteren geçmişteki araştırmaları kabul ediyoruz. Uyuşmadığımız nokta ise Doğu Antarktika ile Batı Antarktika’nın iç bölgelerindeki Thwaites ve Pine Island'da buz artışının diğer bölgelerdeki kayıpları geride bırakması” dedi.

Zwally, Antarktika’daki kar ve buzul artışının sadece 20-30 yıl içinde yeniden tersine dönebileceği uyarısı da yaptı. Aynı araştırmada Antarktika’nın batısındaki buzul erimesinin denizleri üç metreye kadar artırabileceği de vurgulandı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) meteoroloji uydularına dayanan yeni araştırmada, Antarktika’daki buz örtüsünün kaybettiğinden daha fazla kar kazandığını gösterdi.

Uydu verilerine göre, Antarktik buz örtüsü 1992-2001 yılları arasında her yıl 112 milyar ton buz kazandı. Net buz artışı 2003-2008 yıllarında yılda 82 milyar tona geriledi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.