Bilgisayarınızı çöpe atmaya hazırlanın!

Bilgisayarınızı çöpe atmaya hazırlanın!

Google'de çalışan araştırmacılar yeni bir kuantum bilgisayar üzerinde çalışmaya başladıklarını açıkladı.

Teknoloji hayata geçtiğinde bilgisayarlarının 10 bin yılını alabilecek bir işlemi 1 saniyede çözebilme gücüne sahip olması bekleniyor.

Teknoloji devleri D-Wave 2X kuantum bilgisayarını tartışımaya başladı. Kanada'da üretilen bilgisayar, ilk atalarını aratmayacak ölçülerde iri bir cüsseye sahip, ufak bir oda büyüklüğünde.

ÖncekiDevamı İşlemcilerin bulundukları kapalı haznenin içerisi yıldızlar arası uzaydan 180 kat daha soğukta (0.015 Kelvin) tutuluyor.

Vakumlanan iç yapısında basınç, atmosfer basıncından 10 milyar kat daha düşük.

Sıradan kullanıcı için olmasa da, yakın gelecekte insan dünyası kuantum bilgisayarları vasıtasıyla idare edilecek.

Bu denli yüksek kapasitedeki bir seri bilgisayarın sürücüsüz otomobillerin trafik içerisinde hareketlerini yönetmekten devasa su sistemlerinin kontrolüne, ölçülemeyecek denli küçük proteinlerin insan bedenine olan etkilerini anlamamızı sağlayacak yeni türde ilaçların geliştirilmesini sağlaması bekleniyor. Evrenin işleyişini anlamamızı kolaylaştıracak simulasyonların hazırlanması ve daha bir çok konuda kadar geniş bir yelpazede insanların hizmetinde aktif rol oynamaları beklentiler arasında.
Günümüz bilgisayarları '0' ve '1''ler üzerine kurulu bir işleyiş mekanizmasına sahipler. Kuantum bilgisayarlarda ise bu durum, '0' ve '1' ile bu iki sayı arasında bulunabilecek tüm kuantum ihtimallerin geçerli olması şeklinde hayat buluyor.

Bu sonsuz olasılık ise bilgisayarın işlem gücünü ölçüsüzce arttırıyor. Henüz belki de kuantum bilgisayarlar kapanın elinde kalmıyorlar ve oldukca yeni bir teknoloji.

Fakat ileride bu konuda büyük bir pazar oluşabileceğini düşünen teknoloji ve yazılım devi Google pazarda D-Wave'in rakibi olarak yerini almaya kararlı görünüyor. Kuantum bilgisayarları günümüzde 10 milyon dolar fiyata sahip..

Ülke Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.