Dr. Bilal TANRIVERDİ

Dr. Bilal TANRIVERDİ

Psikolojide Dunning-Kruger Etkisi ve Muhasebe

Cahil insanlar neden kesinlikle her şeyi bildiklerini sanıyorlar?

Mizah kabiliyeti olmayan insanların espri yapmayı sevdiklerini fark ettiniz mi?

Bir taksi şoförü, etrafındaki herkesin aptal olduğuna dair kesin bir inançla siyaset hakkında coşkuyla konuşabilir.

Bir ev hanımı bir arkadaşına iç tasarım konularında tavsiyelerde bulunmayı üstlenir ve bir hastane hemşiresi komşusuna kolaylıkla "kalp için" tıp konusunda tavsiyelerde bulunur.

Çalıştıkları alanla ilgili temel bir anlayışa bile sahip olmayan yöneticiler, işleriyle ilgili hiçbir şey anlamadıkları için uzmanları azarlamayı severler.

Neden bu insanlar kendi yetersizliklerinin farkına varmıyorlar?

Ya da varmak istemezler?

Eğer çok çok aptalsan, çok ama çok aptal olduğunu nasıl anlayabilirsin?

Yalanın sihirli, aldatıcı ve nefse hoş gelen serinliği ve tatlılığı, hakikatin & gerçeğin ısı ve ışığından daha yumuşak olduğu için mi?

Düşük vasıf düzeyine sahip bireyler sadece gülünç, mantıksız, kusurlu veya düpedüz aptalca eylemlerde bulunmakla kalmaz, aynı zamanda kendi üstünlüklerinin yanılsaması içinde yaşarlar.

Bütün bunlar, düşük niteliklere sahip kişilerin kendi yetenekleri hakkında abartılı fikirlere sahip olmalarına yol açmaktadır.

Yüksek düzeyde niteliklere sahip insanlar çoğunlukla özgüvenlerini küçümser, yeteneklerini yanlış değerlendirir ve kendinden şüphe duyarlar.

Bir kişinin sahip olduğu bilgi ne kadar azsa, yetenekleri hakkındaki görüşü o kadar yüksek olur. Yetenekli kişilerin çok fazla bilgisi vardır ancak yeteneklerini düşük değerlendirirler.

Yunan bilge Sokrates "Hiçbir şey bilmediğimi biliyorum" dedi. Çinli filozof Lao Tzu şöyle dedi: "Bilen konuşmaz, konuşan da bilmez."

Yeterlilik seviyesi düşük olan insanlar hatalı çıkarımlar yapıyor, başarısız kararlar veriyor ve aynı zamanda düşük vasıfları nedeniyle hatalarının farkına varmak istemiyorlar & varamıyorlar.

Yüksek vasıflı insanlar ise tam tersine, yeteneklerini küçümseme eğilimindedirler ve yeteneklerine olan güven eksikliğinden mustariptirler.

Yüksek motivasyona sahip, düşük vasıflı insanlar her sektördeki en büyük sorundur.

Albert Einstein'ın şunu söylemesine şaşmamalı: "Gerçek kriz, yetersizlik krizidir." Peki neden insanlar yetersizliklerinin farkına varmıyorlar ve kendi uzmanlıklarına olan güven nereden geliyor?

Michigan Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan David Dunning , kariyerinin çoğunu insan düşüncesinin eksikliklerini araştırmaya adadı.

Dunning adını, zamanın ruhuyla çok alakalı psikolojik bir olgunun bir kısmına soyadını veren adam olarak biliyor olabilirsiniz.

Dunning-Kruger etkisi: Bu etki, mantık bulmacalarını doğru şekilde cevaplayamayan kişilerin yeteneklerini abartma eğiliminde olduklarını belirtir.

1999 yılında araştırmacılar D. Dunning ve D. Kruger, insanların bilgi eksikliği ve hatalı inançlar nedeniyle yanlış sonuçlara vardıkları, hata yaptıkları ve bunu göremedikleri veya düzeltemedikleri bir üstbilişsel çarpıtmanın varlığını öne sürdüler.

Dunning-Kruger günümüzde pek çok psikolojik sorunun kaynağıdır ve kişi üzerindeki en tehlikeli psikolojik etkilerinden biri de çağımızın önemli sorunlarındandır.

Kısaca insanın az bildiği bir konu hakkında çok şey bildiği duygu ve davranışıdır.

En genel şekliyle kavramları şu şekilde ifade edilebilir:

* Niteliklerinin düşük olması nedeniyle hatalı çıkarımlarda bulunan kişi, yanılgısının farkına varmak istemediği için farkına varamaz.

Bu kavram bilime “Dunning-Kruger etkisi” olarak girdi.

Dunning-Kruger etkisi, insanların başarısız kararlar verdikten sonra başarısızlıklarının değerini bilemedikleri, hatalarını kinci eleştirilere, kadere ya da herhangi bir şeye yükledikleri, ancak düşük başarı düzeylerini değil, tüm durumları tanımlar.

Bilim, eğitim, kültür, teknoloji, iletişim gibi diğer alanlarda gerekli bilgi ve becerilerin eksikliği hem bu yöndeki düşüncelerde hem de bazı faaliyetlerde başarısızlıklara yol açmaktadır.

Dunning-Kruger etkisine göre, belirli bir alanda deneyimi olmayan kişilerin aşağıdaki eğilimlere sahip olduğu kanıtlanmıştır:

1) Yeteneklerini abartmak;

2) Başkalarının yüksek yeteneklerini doğru bir şekilde değerlendirmeden yoksun olmak;

3) Deneyimsizliklerinin ve bilgi eksikliklerinin farkına varmak istememek;

Çalışma, her şeyi bilen sendromunun aşağıdaki semptomlara sahip olduğunu buldu:

-Yetkinliklerinizi abartmak.

-Meslektaşlarının yeteneklerini küçümsemek.

-Yanlış olduğunu anlama eksikliği.

Objektif sıralama yapmak cazip bir hedef gibi görünse de objektif olamamamızın en az iki nedeni vardır: Cehalet ve Manipülasyon.

Daha az bilgiye sahip kişiler, bilişsel önyargıları nedeniyle yanıltıcı üstünlükten muzdariptir; bu durum Dunning-Kruger etkisi konusu içindedir.

Toplumun her yerinde sadece cehalet değil aynı zamanda manipülasyon da mevcuttur.

Manipülatörler farklı hileler benimseyerek güç ve para için kişisel avantaj elde etme peşindedirler.

Bu sendrom, iş ve sosyal hayatta, yetersiz bireylerin kendilerine olan güvenlerinin yüksek olması ve yetkin bireylerin ise kendilerine olan güvenlerinin düşük olması nedeniyle, verimlilik açısından zararlı sonuçlara yol açmaktadır.

Bu sendromun etkilerini azaltmak için, kaliteli eğitime önem vermek, liyakat kriterlerini net belirlemek, bireyleri yeterli oldukları konularda kendine güvenli olmaya teşvik etmek ve yetkinliklerine dayalı olarak ön plana çıkmalarını sağlamak gerekmektedir.

Şunu çoğunlukla çok iyi biliyoruz: Belirli bir sosyo-politik sistemin istikrarı, başında bulunan kişinin (veya kişilerin) yaptığı bir hatayla değil, bu hataya verilen tepkiyle karakterize edilir.

Hiç kimse hata yapmaktan muaf değildir, çünkü yalnızca hiçbir şey yapmayanlar hata yapar.

Ancak herkes bir hataya farklı tepki verir.

Bir kişi yüksek düzeyde zekaya ve mesleki niteliklere sahipse, kamuoyu da dahil olmak üzere yanıldığını hemen kabul eder ve mevcut durumdan hemen bir çıkış yolu aramaya başlar.

Genellikle bu, mümkün olan en kısa sürede ve minimum kayıpla yapılabilir ve bir hatanın gerçeği daha sonra tehlikeli bir bulaşıcı hastalığa karşı aşılamanın bir benzeri haline gelir ve kişiyi tekrar etmekten korur.

Aptallar yani zekası düşük ve yaptıkları işe uygun olmayan kişiler, yaptıkları hatalara bambaşka tepkiler verirler.

Aptalların, yani entelektüel seviyesi ve mesleki vasıfları düşük olan kişilerin, yaptıkları hatalara tepkileri tam da bu şekildedir.

Prensip olarak bir hata yaptıklarını ne kendilerine ne de daha çok çevrelerine itiraf edemiyorlar.

İSLAMİ BİR DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ OLARAK ‘MUHASEBE’

Ebû Saîd el-Harrâz'ın, “Nefsinde olanı bilmeyen rabbini nasıl bilebilir” sözü (Sülemî, s. 231) daha sonra, “Nefsini bilen rabbini bilir” şeklinde tasavvufî bir vecizeye dönüşmüş ve zamanla hadis olarak literatüre geçmiştir (Aclûnî, II, 262).

Mesnevi’den bir söz:

"Ey gafil!
Sen nefis ehlisin, toprak içinde kan yiyedur!
Fakat gönle sahip olan kişi, zehir bile yese o zehir bal olur. Çünkü o, sıhhat bulmuş, perhizden kurtulmuştur.

Fakat zavallı talip (kemale ermemiş salik), henüz hararet içindedir.
Peygamber buyurdu ki (s.a.v) : 'Ey cüretli talip! Sakın hiçbir matlup ile mücadele etme!'

Sende Nemrutluk var, ateşe atılma, atılacaksan önce İbrahim ol!

Mademki sen ne yüzgeçsin ne de denizci...

Aklına uyup kendini denize atma!

Yüzgeç ve denizci, denizden inci çıkarır, ziyanlardan bile bir hayli fayda elde eder. Kâmil, toprağı tutsa altın olur; nâkıs, altını ele alsa toz toprak kesilir. O gerçek er, Allah’a makbul olmuştur, bütün işlerde onun eli Allah elidir.

Nâkıs kimsenin eli ise Şeytan’ının, ifritin elidir. Çünkü Şeytan’ının teklif ve hile tuzağına tutulmuştur. Kâmile göre bilgisizlik bile bilgi olur, nâkısın bildiği bilgi ise bilgisizlik kesilir.

Ey yayan olduğu halde süvari ile yarışa girişen! Sen bu müsabakada kazanmayacak, onu geçmeyeceksin, iyisi mi, dur!"

İnsan olarak hiçbir zaman yanlıştan ve doğrudan kurtulamayız.

Kasıtlı ya da kasıtsız eylemlerde, sözlerde, önce kendi iç gözlemimizi yapmadan başkalarını gücendirebileceğimizin çoğu zaman farkına varamayız.

Başkalarını rahatsız edebilecek bir başka kötü davranış da özellikle onların kötü davranışlarını biliyorsak, başkaları hakkında konuşmaktır.

Nefsi irdelemenin önemi, Allah'ın hoşlanmadığı davranışlardan kaçınabilmemizdir.

Kendi kendine muhasebe yapmak, daha önce yapılmış olan iyi ve kötü şeylere dikkat etmek ve bunlar üzerinde düşünmek demektir.

Muhasebe, bir eylemin kar ve zararının hesaplanmasının yanı sıra, gerçekleştirilen eylemlerin niyeti ve amacı da dikkate alınır.

Muhasebe, kişinin kendi arzularına dayanmadan, İslam Kitabı mübarek Kur'an'a ve Peygamberimizin mükemmel yaşantısına (s.a.v) hadislerine atıfta bulunarak kendini değerlendirme veya iç gözlem ile eş anlamlıdır.

Muhasebe aynı zamanda kalbi onarmanın ve kişinin söylemeden veya hareket etmeden önce daima düşünmesi tefekkür ve tedbir ve dikkat için kendini eğitmesinin bir şeklidir.

Elbette salih bir müslüman, her zaman iyi olmayı istemektedir.

Her adımda daima iyi olmaya çalışmaktadır.

Lakin! Hayat, nerede olursak olalım, ne yapıyor olursak olalım, hiçbir zaman Allah'ın denetiminden ayrılmaz.

Nefsi muhasebenin önemi, daha dikkatli olmamız, başkaları hakkında kolayca konuşmamamız, başkalarının duygularını, izzetlerini ve onurlarını incitmememizdir.

Hayatta vizyonumuzu gerçekleştirmek için ilerlediğimiz zamanlar vardır, bazen de nerede olduğumuzun hesabını yaptığımız zamanlar vardır.

Neyi başardık, ne öğrendik, belirli bir zaman diliminin sonuçlarının neler olduğunu değerlendirmemiz gereken bir noktaya geliyoruz.

Çoğu insan, hayatını egonun arzularının kriterlerine göre, yani bize zevk veren, kibrimizi ve gururumuzu tatmin eden şeylerle görüyor.

Ancak ruhsal arayış içinde olan kişi daha büyük bir şey için yaşar.

Manevi bir arayış içinde olan kişi, Ruh veya Ruh dediğimiz kalbin içindeki mükemmelliğin ışığında kalple ölçüm yapar.

Gerçek Muhasebe, kendimizi suçlama labirentinde kaybolmadan, mevcudiyet halinde olduğumuzda mümkündür.

Muhasebe, nevrotik bir kendini kınamayı değil, daha yüksek düzeyde şefkatli bir vicdanı görmektir.

Muhasebeyi zorlaştıran ise algımızın "vehim" yani göreceli yanılsama ağına takılıp kalmasıdır.

Egonun birçok stratejisi, egonun inanması ve dayanması kolay olmayan en yüksek değerleri göz ardı eden stratejileri tarafından kandırılıyoruz veya teşneyiz.

Ego sürekli olarak kendi avantajını hesaplarken Ruh bizi, kendimizi çok fazla düşünmeden, bencil olmayan bir şekilde hareket etmeye çağırır.

Muhasebe zordur çünkü algımızı bozan yanılgı ağı, iyilik ve güzellik vizyonundan tümüyle yoksun değildir.

Her ne kadar bu arzular daha önemsiz güdülerle şekillenmiş olsa da günlük arzularımızın daha derin bir özlemle ilgisi vardır.

Arzularımızın mutlaka kötü olması gerekmez; ancak dar görüşlü, önemsiz ve eksiktir.

Sıradanlıkları ancak daha yüksek hakikatlerin perspektifinden bakıldığında görülebilir. Ancak o zaman onların keskin yetersizlikleri ortaya çıkarılabilir.

Eğer Muhasebe ile içtenlikle meşgul olursak, giderek sahte benliği parçalıyoruz. Tepkilerden ve olumsuzluklardan kurtuluyoruz.

Mümkün olduğunca kendimize şu soruyu sorabiliriz:
Sabrettim mi?
Yargılayıcı olmadım mı?
Adil miydim?

Her gün bencilliği cömertlikle, kırgınlığı sabrıyla, kendini beğenmişliği alçakgönüllülükle, taraf tutmayı tarafsızlıkla, yargılamayı şefkatle değiştirir ve böylece egonun zehirliliklerinden kurtuluruz inşaallah.

Muhasebe, İlahi Rahmeti çeker ve hatalarımıza kefaret eder.

Evrenin, tüm alçakgönüllülüğüyle yardım isteyen kişiyi desteklemek için acele etme gibi bir yolu vardır; Kendini beğenmiş olan, sahte nefsin yalanlarını haklı çıkaran ise İlahi Rahmete büyük bir set çekmektedir.

Ancak kendi kendine hesap verme konusunda kompulsif veya nevrotik olmak etkili değildir.

Muhasebe, küçük, ilerici adımlarla içimizde vicdanı geliştiren dost canlısı bir yaşam koçu olabilir.

Kendini gözlemleme, yarınımızı dünümüzden daha iyi hale getirmemize yardımcı olarak yol arkadaşı olabilir.

*Ey iman edenler, Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun ve O'na karşı sorumluluklarınızı yerine getirin. Ve herkes yarın için ne hazırladığını düşünsün.

[Kur’an 59:18]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum