Beynin konum bilgisi lazerle şaşırtıldı

Beynin konum bilgisi lazerle şaşırtıldı

Bilim insanları tarafından yapılan deneyde lazer ışınları tarafından beynin konum bilgisi manipüle edildi

University College London'dan (UCL) bilim insanları, “hafızanın iç işleyişine ve konumlandırma sistemine” daha detaylı bir açıklama getirmek için fareler üzerinde birtakım deneyler gerçekleştirdi.

Cell dergisinde yayımlanan çalışmada bilim insanları, beynin hafızadan sorumlu bölgesi olarak bilinen hipokampusa lazer ışınları göndererek place cells denilen konum hücrelerinin uyarılabileceğini ortaya koydular.

İnsanlarda da benzer hücreler aktif oluyor

Aktarılan bilgilere göre söz konusu konum hücreleri, hayvanlar ya da insanlar yeni bir ortama giriş yaptıklarında aktif hale geliyorlar ve yeni çevreyi tanıyarak hafızada saklanmasını sağlıyorlar.

Deneyler sırasında bilim insanları, fareleri bir konuma yerleştirdi ve burada onlara şekerli su verdi. Sonraki aşamada ise fareler farklı bir konuma yerleştirildi ve lazer yardımıyla konum hücrelerinin yeniden aktif edilip edilemeyeceği test edildi.

İlk konumda gibi davrandılar

Bilim insanları, lazer ışınlarıyla gerçekleştirdikleri denemelerde başarılı oldular ve fareler, farklı bir konumda olmalarına rağmen konum hücrelerini etkinleştirerek şekerli suyun verildiği konumda bulunduklarını düşünmeye başladılar. Fareler, bulundukları konum hakkında yanılgıya düştüklerinden, ikinci konumda olmalarına rağmen ilk konumdaki şekerli suyu aramaya başladılar.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.