Beyni korumak ve canlı tutmak için 6 yöntem

Beyni korumak ve canlı tutmak için 6 yöntem

Yaşlanma vücudu olduğu kadar hafıza ve beyin gücünü de olumsuz etkiler. Bilim adamları beyni korumak ve canlı tutmak iççin 6 yöntemi belirledi.

Yaşlanma vücudu olduğu kadar hafıza ve beyin gücünü de olumsuz etkiler. İyi çalışmaya devam edebilmesi için beynin de tıpkı makineler gibi yaşı ilerledikçe biraz bakıma ihtiyacı vardır. İşte bilim adamları bu konuda en iyi altı yöntemi şöyle belirledi;

1- YETENEKLERİNİZE GÜVENİN!

Bir odaya doğru yürüyüp içeri girerken oraya niye gittiğinizi unuttuğunuz oluyor mu? Bu sadece yaşlıların değil gençlerin de başına gelebilir. Eğer kapıda durup oraya niye gittiğimizi hatırlamaya çalışıyorsak hafızamızı biraz daha zorlamamız gerektiği sonucunu çıkarmalıyız.

2- KULAKLARINIZI KORUYUN

Duyularımızdan izole olmak beyni olumsuz etkiler. Bir araştırmada, işitme kaybının altı yıllık bir dönemde algı azalması riskini yüzde 24 oranında artırdığı görüldü. Günde sadece 15 saniye yüksek sesli rock müziği dinlemek işitme duyusunu hasara uğratmak için yeterlidir. Aynı şekilde günde 15 dakika saç kurutma makinesi kullanmak da sesleri algılayan hücrelere zarar verir.

3- DİL VEYA ENSTRÜMAN ÖĞRENİN

Yabancı bir dil ya da yeni bir enstrüman öğrenmek beyni daha fazla çalıştıracaktır. Yeni notaları ve kelimeleri öğrenirken hafıza egzersizi, dikkat, duyumsal algı ve motor kontrol gibi birçok beceri devreye girer. Geçen yıl yapılan bir araştırmada, müzisyenlerde bunama (demans) ihtimalinin herhangi bir enstrüman çalmayan insanlara kıyasla yüzde 60 daha az olduğu görüldü.

4- ABUR CUBUR YEMEYİN!

Düzenli bir şekilde şekerli ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme halinde insülin sinyalleri kesintiye uğrar ve zincirleme tepkimelere ve beyinde zararlı plakların birikmesine neden olur. Omega 3 gibi yağ asitleri, D ve B12 vitaminlerinin yaş ilerlemesiyle ilgili beyin hasarlarını azaltıcı etkisi vardır. Akdeniz diyetiyle beslenen yaşlıların kendilerinden 7,5 yaş genç insanlarla aynı algısal becerilere sahip olmasının nedeni budur.

5- SPOR YAŞAM TARZINIZ OLSUN!

Beyni korumanın en etkili yollarından biri de fiziksel aktiviteyle bedeni güçlendirmektir. Böylece beyne kan akışı artacağı gibi, sinir hücreleri arasındaki bağlantıları sağlayan proteinler de harekete geçecektir. Yürümek, aerobik gibi ve her türlü fiziksel aktivitenin her yaşta yararı olduğu kanıtlanmıştır.

6- SOSYALLEŞİN...

Beyni korumanın en iyi yollarından biri de sosyalleşmek, kalabalığa karışmaktır. Arkadaşlarımız ve akrabalarımızın beyni uyarıcı etkisi vardır; yeni tecrübeler denememizi, stresten ve üzüntüden kurtulmamızı sağlarlar. 70 yaşındakiler üzerinde 12 yıl boyunca yapılan bir araştırmada, sosyal olarak aktif olan insanlarda algı azalmasının yüzde 70 oranında düştüğü görülmüştür.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum