Beyin göçünü önlemek için Arapça üniversite şart

Beyin göçünü önlemek için Arapça üniversite şart

'Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, yetenekli Suriyeli öğrencilerin yurt dışına gittiğini açıkladı.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, yetenekli ve gelecek vadeden çok sayıda Suriyelinin Türkiye'de Arapça eğitim veren yükseköğretim kurumu olmaması nedeniyle yurt dışına gittiğini belirterek, bu konuda yürütülen çalışmaların en kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de eğitim çağında yaklaşık 900 bin Suriyelinin bulunduğunu, sığınmacı öğrencilerin ilk ve orta öğretime yönelik ihtiyaçlarının karşılanması noktasında adımlar atıldığını, ancak yüksek öğrenim noktasında henüz Arapça eğitim veren bir üniversitenin bulunmadığını kaydetti.

Konuyla ilgili çeşitli kurumların çalışma yürüttüğünü, Katar ve Türkiye ortaklığıyla Türkçe ve Arapça eğitim veren bir üniversite kurulmasının öngörüldüğünü dile getiren Mehmet Ali Bolat, Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencileri temsil eden bir kurum olarak yeni üniversiteyi heyecanla beklediklerini ifade etti.

Türkiye’deki Suriyeliler arasında çok sayıda akademisyenin yer aldığını dile getiren Bolat, şöyle konuştu:

"Suriyeliler tarafından açılan ilk ve orta dereceli okullarda Suriyeli öğretmenler iş bulabilmekte ve hayata tutunmaktadır, ancak Türkçe-Arapça eğitim veren bir üniversite olmadığı için Suriyeli akademisyenler işsiz kalmakta ve Batı'ya göç etmek zorunda kalmaktadırlar. Suriyeli en iyi yetişmiş beyin kadrosunu başka ülkeler seçip götürmektedir. Bunun önüne geçmek için Türkiye'de sığınmacılara yönelik eğitim verecek bir üniversite çözüm olacaktır. Beyin göçünü önlemek için Türkçe-Arapça eğitim verecek üniversite şart. Açılacak bu üniversite için Türkiye'de her bölüm için fazlasıyla öğrenci ve eğitim için gerekli olan akademik kadro da mevcuttur. Çözüm bunları bir araya getiren bir veya bir kaç üniversite açmaktır."

Mehmet Ali Bolat, Türkçe-Arapça eğitim verecek söz konusu üniversite dışında Türkiye’deki üniversitelerin Arapça eğitim vermesinin de bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Niçin bizim üniversitelerimiz Arapça eğitim vermesin? Bu bir zenginliktir. İngilizce, Fransızca eğitim veren üniversitelerimiz gibi Arapça eğitim verenler de olmalıdır" ifadelerini kullandı.

İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çevik ise Suriyeli sığınmacılara yönelik bir üniversitenin kurulmasının hem Türkiye'nin hem de savaştan kaçan mağdur insanların yararına olacağını savundu.

Türkiye'ye gelip de burada eğitim görenlerin dil problemi yaşadığını, okul ve arkadaşlarına adaptasyonunun zorlaştığını öne süren Çevik, "Üniversite çağına gelen sığınmacılar var. Bunların mutlaka eğitim alması lazım. Biz nasıl Türk öğrencilerin üniversite eğitimi almasını istiyorsak, onların da okuması lazım. Bunların içerisinden başarılı olanların istihdam edilmesi lazım. Dünyanın bir çok ülkesi başka ülkelerden başarılı öğrencileri çekmek istiyor. Bizim elimizde böyle bir kaynak varken, bunları seçmenin en iyi yolu onların önünü açmaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Çevik, Suriyeli birçok akademisyenin donanımlı olmasına rağmen hamal, tezgahtar, inşaat işçisi veya seyyar satıcı olarak çalıştığına da dikkati çekerek, üniversitelerin de bu zenginliği değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

- 2 bin Suriyeli burslu okuyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi Fatma En-Navas, Suriye'deki savaş nedeniyle yarım kalan eğitimini Türkiye’de tamamladığı için şanslı olduğunu, fakat eğitim alamayan binlerce Suriyelinin olduğunu belirtti.

En-Navas, Arapça eğitim veren bir üniversitenin kurulmasının kendilerini rahatlatacağını da ifade ederek, "Öğrenciler için daha iyi olur. Hocalarla konuşmak, iletişim kurmak daha kolay olur" dedi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2 bin 133 Suriyeli öğrenci burslu olarak üniversite eğitimi görüyor.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.