Beşinci Şua: Hem Büyük Deccalın, hem İslâm Deccalının üç dönemi var

Beşinci Şua: Hem Büyük Deccalın, hem İslâm Deccalının üç dönemi var

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

ON İKİNCİ MESELE

Rivayetlerde var ki, "Deccalın birinci günü bir senedir, ikinci günü bir ay, üçüncü günü bir hafta, dördüncü günü bir gündür." 1

لاَ يَعْلَمُ الْغَيْبَ إِلاَّ اللهُ 2 Bunun iki te'vili vardır:

Birisi: Büyük Deccalın kutb-u şimâlî dairesinde ve şimal tarafında zuhur edeceğine kinaye ve işarettir. Çünkü kutb-u şimâlînin mevkiinde bütün sene, bir gece bir gündüzdür. Bir gün şimendiferle bu tarafa gelse, yaz mevsiminde bir ay mütemadiyen güneş gurub etmez. Daha bir gün otomobil ile gelse, bir haftada daima güneş görünür. Ben Rusya'daki esaretimde bu mevkie yakın bulunuyordum. Demek Büyük Deccal, şimalden bu tarafa tecavüz edeceğini mu'cizâne bir ihbardır.

İkinci te'vili ise: Hem Büyük Deccalın, hem İslâm Deccalının üç devre-i istibdatları mânâsında üç eyyam var. "Bir günü, bir devre-i hükûmetinde öyle büyük icraat yapar ki, üç yüz sene yapılmaz. İkinci günü, yani ikinci devresi, bir senede, otuz senede yapılmayan işleri yaptırır. Üçüncü günü ve devresi, bir senede yaptığı tebdiller on senede yapılmaz. Dördüncü günü ve devresi âdileşir, bir şey yapmaz, yalnız vaziyeti muhafazaya çalışır" diye, gayet yüksek bir belâğatla ümmetine haber vermiş.

1) Müslim, Fiten: 110; Ebu Davud, Melâhim: 14; Tirmizi, Fiten: 59; İbni Mâce, Fiten: 33; Müsned, 4:181.
2) Gaybı ancak Allah bilir.

Bediüzzaman Said Nursi
Şualar