Belçika’da Yerli İmam Tartışması

Belçika’da Yerli İmam Tartışması

Belçika'da 2016 yılında meydana gelen bombalı saldırı sonrası gündeme gelen yerli imam tartışması yeniden gündeme geldi. Konu ile ilgili olarak Belçika'da çıkan bir habere Brüksel Büyükelçiliği tarafından açıklık getirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından rutin yurt dışı görevlerine gönderilmek üzere imamlara yönelik olarak açılan sınav duyurusuna atıf yapılarak yayınlanan bir haber, Belçika’da gündeme oturdu.

Haberin detayında Türkiye’nin Belçika’ya tekrardan çok sayıda imam göndereceği ifadelerine yer verildi ve Belçika’nın yakın zamanda kendi imamlarını yetiştireceği de vurgulandı.

Yaşanan bu gelişmeden sonra Brüksel Büyükelçiliği tarafından yapılan resmi açıklama ile konuya açıklık getirildi. Resmi açıklamada söz konusu sınavın rutin bir sınav olduğunun altı çizildi. Belçika özelinde olmaksızın diğer yurt dışı camilerinde muhatap ülkelerle yapılan anlaşmalar çerçevesinde resmi imam statüsünde görevlendirilmek üzere yapılacak eğitimlerin duyurusu olduğu söylendi.

Belçika’da bir süredir gündemde olan ‘yerli imam yetiştirme’ fikri, ülkede ortaya çıkan radikalleşmeye karşı etkin bir adım olarak görülüyor.

ÜNİVERSİTELERİN HAZIRLIK İÇİNDE OLDUĞU BİLİNİYOR

Bugüne kadar Türk camilerinde radikalleşme vakalarına rastlanmamasına karşın ülkede bazı üniversitelerin çeşitli hazırlıklar içinde olduğu biliniyor.

Flamanca kesimi için KULeuven, Fransızca kesimi için ise UCL isimli üniversitelerde ilk adım mahiyetinde 2 senelik sertifika programlarının yapılacağı basında yer aldı.

Buna karşın üniversitelerin resmi akademik programlarında henüz hiçbir beyan yapılmadı. Buralarda kimlerin eğitim alacağı, verilen sertifikaların geçerliliği ve camilerde görevlendirme yapılıp yapılmayacağı konularında hiçbir resmi çalışma bulunmuyor.

Belçika’da Müslümanların dini hayatlarına dair muhatap kuruluş olması maksadıyla ‘Executif’ isimli bir kurum bulunuyor. Bu kurum bugüne kadar bekleneni veremediği eleştirilerine maruz kalırken, imam yetiştirilmesi ile alakalı dini içerik kısmının bu kurum tarafından sağlanması arzu ediliyor. Fakat Executif içerisinde ise birçok ayrışma meydana gelmesi kurumun meşruiyetinin sorgulanmasına neden oluyor.

Bu şartlar altında Belçika tarafından imam yetiştirilmesi tartışmasının kısa vadede resmi sonuçlar vermesi beklenmiyor.

Ancak Belçika ile Türkiye arasında imamların vize alamaması ile alakalı ise belirsizlik sürüyor.

Kaynak: Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.