Hüseyin ÇEŞİTCİOĞLU

Hüseyin ÇEŞİTCİOĞLU

Bekir Berk Biyografisi-11

Cidde'den Bekir Berk'in Oğluna Gönderdiği Mektuplar!

- Bekir Berk çok sevgili oğlu Ertuğrul Hakan Berk'e birçok mektup gönderdi. Bu değerli mektuplardan ikisini kısaltarak okuyalım.

23 Nisan 1989, 18 Ramazan 1409

- Sevgili yavrum Ertuğrul Hakan Berk,

Mektubunu; kartlarını zamanında aldımsa da; içinde bulunduğum şartlar ve geçirdiğim bazı rahatsızlıklar sebebiyle maalesef, zamanında cevap yazmak imkanını bulamadım!

Hatta bundan birkaç ay önce; sana gönderdiğim bir çekin alınması için gereken bir parçasını dahi yollayamadım. Bu sebeple müteessirim.

Evvela senin geçirdiğin rahatsızlıklar için geçmiş olsun der; senin ve yavrun'un gözlerinden öper, daima sıhhat ve afiyette olmanızı Cenabı Hak'tan niyaz ederim.

Yavrum, evladım, Ertuğrul Hakan'ım,

berk4.jpgSana biraz kendimden bahsedeyim. Bildiğin gibi ben, Cidde Radyosu'nda spiker ve programcı olarak çalışmaktayım. Yaşımın 63'e girmesi sebebiyle kanunen 18.3.1989 tarihinde tekaüt oldum.

Bu halde Türkiye'ye dönebilirdim. Fakat, radyo programlarıyla hizmete devam edeceğime kâni olduğum için tanıtma bakanına müracaat edip, radyoda çalışmaya devam etmek istediğimi belirttim! ... Bu talebim kabul edildi. Eski maaşımın yarısı ücretle ve yardımcı programcı/ spiker olarak radyoda çalışmaya devam ediyorum.

Şahsi ahvalime gelince...

Bilirsin; Dr. Hümeyra Öktem Hanım'ın tavsiyesi üzerine evlendiğim Bursalı bir kadınla evliliğim maalesef uzun zaman devam edemedi. (2. evliliği) Uzun bir ayrılıktan sonra sözü geçen kadını-eşimi boşadım ve çocuklarım Muhammed Said Berk ve Nurefşan Berk'i yanıma aldım!

Çocukları haftanın 6 günü sabahları arabamla Türk Konsolosluğu İlkokulu'na götürüyor, öğleden sonra da gidip eve getiriyorum. Çocukların da gelmesiyle artan yüküm karşısında arkadaşlarımın tavassutuyla yeni bir evlilik yaptım. (3. evliliği) Bu evlilikten Zübeyr Berk isimli bir evladım var. Sözü geçen hanım ve çocuklar uyum içinde yaşıyoruz. Günlerimiz böyle geçiyor.

Radyo programlarım şöyle:

Cumartesi - Sual/ Cevap; 12 dakikalık dini konuşma

Pazartesi - İlim ve İman; 12 dakikalık dini bir konuşma

Çarşamba- Yeni Buluşlar ; yeni keşiflerden bahseden 12 dakikalık konuşma

Perşembe- Edebiyat Dünyası; Edebiyat dergisi ve gazetelerden okunan şiir ve fıkralar 20 dakika

Cuma- Tarihten Sayfalar; Hz. Peygamberin (asm) ashabının/ dostlarının hayatından yakın tarihe kadar gelebilen tarih sohbeti 12 dakika.

Sözleşmeli çalışırken 7.30'da radyoya gider programımı yapar, 14.30'da eve gelirdim. Şimdi ise evde hazırladığım programı radyoya teslim edip eve dönüyorum. Yani devam mecburiyetim yok.

Şu anda şeker hastalığıyla uğraşıyorum. 15 sene bütün Ramazanlarda Cidde'den çıkıp arabamla Mekke-i Mükerreme'ye gider, iftarımı Harem'de yapar, burada akşam namazımı kılıp, dışarda yemeğimi yedikten sonra, yatsı/teravih/vitri Harem'de kılıp Cidde'ye arabamla dönerdim. Bu sene şeker sebebiyle gidemiyorum. Orucumu evde açıyor yatsı ve teravihi mahalle camiinde hatimle kılıp eve dönüyorum.

Sevgili yavrum!

Bu kadarla son veriyorum. Seni çok özledim! Umarım Cenab-ı Hak dünya gözüyle görmeyi, seni kucaklamayı nasip eder. Senin ve torunum Benginur'un gözlerinden öper, gelinime de sıhhat ve afiyet diler, sizden 5 vakit namazınızda bana dua etmeyi unutmamanızı rica ederim. Sizi Bizim Aile, Can Kardeş, Köprü dergilerine abone yaptırmıştım. Acaba geliyor mu bilmek isterdim?

Yavrum; son olarak Ramazan-ı Şerif'inizi, Leyle-i Kadrinizi ve bayramınızı şimdiden tebrik eder, sıhhat afiyet ve dünya ahiret saadeti dilerim.

Vesselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü.

Bekir Berk

***

Sevgili Yavrularım Aziz Ertuğrul!

18 Nisan'da yazıp 26 Nisan'da postaya verdiğin mübarek Miraç Kandili tebriklerinizi aldım. Ne kadar sevindiğimizi tahmin edemezsiniz! Dünyalar benim oldu! Siz beni sevindirdiniz Allah da sizi sevindirsin! Bütün fitne şer ve musibetlerden korusun! Size dünya ve ahiret saadeti ihsan buyursun hüsnü hatime bahşeylesin.

Yıllardır Beytullah'a gittiğimde hususan her Cuma günü, Hac'da Cenabı Hakk'ın seni daima, benim maruz kaldığım sıkıntılardan, dertlerden, musibetlerden korumasını, bütün hayırlara nail eylemesini, bütün şerlerden korumasını niyaz etmekteyim. İnşallah bundan sonra da ; her ikinize dua etmeye devam ederim.

Vesselami aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü.

Bekir Berk

Not: Ramazan-ı Şerifinizi, gelecek bayramınızı şimdiden tebrik eder şen ve esen kalmanızı dilerim. Muhtelif poz fotoğraflarınızı yollarsanız müteşekkir olurum.

***

cicek.jpgSevgili Oğlum!

Hastalığından dolayı çok üzüldüm! Cenab-ı Hak inşallah şifa ihsan eder. Ayrıca tebriklerinize pek çok teşekkür ederim. Gülnur Hanımefendi'ye de sonsuz selamlar. Bengi'nin daha doğrusu Benginur'un gözlerinden öperim. Sağlık haberlerinizi beklemekteyim.

Allah sizi; her türlü şer, musibet ve hastalıklardan korusun. Bütün hayırlara nail eylesin. Dünya ve ahiret saadeti ihsan buyursun. (Amin)

Bekir Berk

***

Her Büyüğün Bir Misdahı/ Masdalağı Olur!

Bahaddin Gürsoy anlatıyor:

Bekir Abi, Müslim Selçuk ve arkadaşlarının davası için Trabzon'a gelmişti. Trabzon siyasi şube başkomseri Mustafa Bey dayısının oğluymuş. Onunla da görüştü.

Ayrılırken başkomser Mustafa, "Yolculuk nereye Bekir Bey" dedi. Bekir Ağabey de "Erzurum'a gideceğiz" dedi.

Akşam vakti Erzurum'a doğru yola çıktık. Gümüşhane'ye yakın gece yarısı jandarma yolumuzu kesti, bizi karakola alıp tutanak tuttular.

Bekir Abi jandarma komutanına hitaben, "Ben avukat Bekir Berk, Yardımcım Bahaddin Gürsoy. Trabzon'dan araba kiraladık Erzurum'a duruşmaya gidiyoruz. Biz eşkiya mıyız da yolumuzu kestiniz?" dedi.

Jandarma komutanı çarpılmış gibi oldu ve özür diledi. Sonra, "Ne yapayım Bekir Bey, Trabzon'dan başkomser Mustafa Bey arayıp talimat verdi" dedi.

Dayıoğlu Mustafa İstanbul polis kolejinde okurken, annesi Fatma Hanım'ın evinde misafir olmuş, yemeğin yiyip çok iyiliğini görmüştü. Bu durum o an Bekir Abi'yi derinden üzdü. Daha sonra bu ihaneti annesine anlatmış, o da beddua etmiş ve çok geçmeden komiser vefat etmiş.

***

Annesi Fatma Berk'ten Bekir Berk'e Mektuplar

Sevgili oğlum Bekir!

Gözlerinden öper, Allah'tan uzun ömürler ihsan etmesini dilerim. On güne kadar senin durumunu çocuklar söylemediler. Fethi'den mektup alınca hadiseye vakıf oldum.

Namaz kılarken götürmüşler diye duyunca bilsen ne kadar sevindim. Zira ben seni bu ruhla büyütmüştüm. Allah'ın ipine sarılan necat bulur evladım. Demek kaderde bunlar da varmış, ne yapalım?

Allah elbette her şeyi iyi edecek. Belki orada hakikatleri senden öğrenecekler var. Bunlar birer vesiledir. Sütüm sana helal olsun, yolun açık olsun.

2022/07/14/berk3.jpg
Eğer müsaaden olursa, ziyaretine geleceğim. Telefonla haber sal.

Çok şükür rahatsız değilim, seni de merak etmiyorum. Çünkü ben seni Allah'a vermişim, ona havale etmişim.

Mareşal Çakmak hadisesinde nasıl metin idiysen, şimdi de ondan yüz derece metin olmanı istiyorum. Davan haktır ve Allah doğruların yardımcısıdır. Ben hepinize dua ediyorum.

Elemin zevali, lezzet olduğunu unutma.

Tekrar selam ile gözlerinden öperim.

***

Aziz ve muhterem evladım Bekir!

Selam eder, hasretle gözlerinden öperim.

Nasılsın? Sıhhat ve rahatın nasıl? Ben seni çok özledim. Ramazana kadar yanına gelmek istiyorum.

Aziz yavrum, gece, gündüz sana duacıyım. Cenab-ı Hak seni mansur ve muzaffer eylesin. Gözlerimin önünden gitmiyorsun. Gözlerimin önünden pırıl pırıl uçuyorsun.

Ordu'dan Sabriye Hanım durmadan ağlıyor, 'Bekir Allah'ın yolundadır. Ne diye onu hapse sokmuşlar' diyor, sana çok selam ediyor. Tekrar gözlerinden öperim.

***

Bekir Berk'in Kardeşi Fethi Berk

Yeğenleri Emin Türkeli ve Ertuğrul Hakan Berk'in hatıralarında geçen Fethi Berk; Bekir Berk'in tek erkek kardeşi.

Kendisinden 11 yaş küçük. Beşiktaş'ta doğan müteahhitlik yapan Fethi Berk 2 kız, 2 oğlan çocuğa sahip.

Buca/Şirinyer'de vefat eden Fethi Berk Gökdere/Yeni Mezarlık'ta toprağa verildi.

"Bediüzzaman Said Nursi'nin avukatı merhum Bekir Berk'in İzmir'de vefat eden 75 yaşındaki kardeşi Fethi Berk toprağa verildi. Cenaze namazı, Buca ilçesi Şirinyer semtindeki Yeniyol Camisi'nde, ikindi namazından sonra kılındı. Yüksek tansiyon sebebiyle hayatını kaybeden Berk, Gökdere Yeni Mezarlık'ta dualarla defnedildi. Oğlu Mustafa Berk' e göre sade bir hayat süren babası eğitim hizmetlerine de katkı yapıyordu." (1937/2012, yerel basından)

Rahmetullahi ve radıyalluhu aleyhim ecmain. Elfi elfi amin.

EKLER VE DELİLLER:

1- https://youtu.be/AYlzVLpVxY4
2- https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.risalehaber.com/service/amp/bekir-berkin-bir-aylik-mahkeme-listesi-430g.htm&ved=2ahUKEwiC9MqUpNr4AhVmQ_EDHcJNBB8QFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw27C55_KHUn4C0qkp3QnI8E

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.