Bediüzzaman'ın talebesi Zübeyir Gündüzalp, Fatih Sultan Mehmet'in bu resmine tepki gösterdi

Bediüzzaman'ın talebesi Zübeyir Gündüzalp, Fatih Sultan Mehmet'in bu resmine tepki gösterdi

"Bu resmi yapanlar, fetih mucizesini küçültmek istiyorlar" dedi ve anlattı

RİSALEHABER

İstanbul’u fethinin 568. yıldönümü kutlanıyor. 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul’a giriş anının anlatıldığı resimlerde Fatih daha yaşlı gösteriliyor. 

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin önde gelen talebelerinden merhum Zübeyir Gündüzalp bu resimdeki Fatih’e dikkat çekerek gençleri uyarmıştı.

At üzerindeki Fatih 40-50 yaşlarındaki birisini andırmakta

Necmettin Şahiner, “Zübeyir Abi” kitabında şahit olduğu uyarıyı şöyle anlatıyor:

Beş yüz küsur senedir kutladığımız mutlu fethin yine bir yıldönümündeydik. Haftalık İttihad gazetesi, at üzerinde Topkapı’dan şehre giren, başta Fatih olmak üzere büyük ilim adamları, hocalar ve mutlu fethin ordusunun renkli resmini basmıştı.

Bu resim, meşhur bir fetih tablosudur. At üzerindeki Fatih’i temsil eden kumandan, siyah ve gür sakallı, 40-50 yaşlarındaki birisini andırmaktadır.

fatih.jpg

Zübeyir Abi, bir meseleyi sorarken veya anlatırken, "Siz mekteplisiniz" cümlesiyle, yani “siz bilirsiniz” manasında bu mekteplisiniz sözüyle anlatmak isterdi. Yine bizlere resmi sormuştu. "Fetih ordusunun Fatih’in kumandanlığında İstanbul’a girişini gösteriyor” diyerek, manzaranın çok güzel olduğunu ifade etmiştik.

Fatih, İstanbul’u kaç yaşında fethetti?

Zübeyir Abinin dikkatlerimizi çekmek istediği bahse bir türlü yanaşamamış, bizlere vermek istediği dersi bir türlü anlayamamıştık. Bizler anlamayınca, bu sefer: “Siz mekteplisiniz, bunu bilirsiniz.” diye yine sordu; “Fatih, İstanbul’u kaç yaşında fethetti?”

Bir üniversiteli arkadaş hemen bu sualin cevabını verdi: 21.

Zübeyir Abi, istediği ve aradığı cevabı bulmuştu. “Hah, işte şimdi oldu!”dedi. “Pekâlâ, bu İttihad’daki resimde görülen kumandan kaç yaşlarında göstermektedir?” sorusunu sordu bu defa.

Bizler Topkapı’dan şehre giren büyük fetih ordusunun kumandanı olarak görülen resimdeki siyah sakallı şahsın 40-50 yaşlarında gösterdiğini söyledik. Merhum Zübeyir Abi, burada gülümsedi ve şunları söyledi:

İslâmiyetin düşmanları, bu büyük fetih mucizesini küçültmek istiyorlar

“Bu resmi yapanlar, fetih mucizesini küçültmek istiyorlar. Kırk-elli yaşlarındaki bir kumandanın bir zafer kazanması, bir beldeyi fethetmesi normaldir, kolaydır ve olağandır ama 21 yaşındaki bir delikanlının böyle büyük bir fethi harikadır. 21 yaşındaki bir delikanlının henüz sakalı bile bu resimdeki gibi böylesine gür olmaz. Fatih, Efendimizin (a.s.m.) bin yıl evvel haber verdiği fetih mucizesinin mazharıdır. Bu resimdeki yaşlı adamla, İslâmiyetin düşmanları, bu büyük fetih mucizesini küçültmek istiyorlar; 21 yaşındaki genç Fatih Mehmed’in heybet ve ihtişamını basite döndürmek istiyorlar. İşte biz sâfi kalp Müslümanlar da böylesine bir düzene aldanmaktayız” diyerek, bizim tarihimiz dâhil bütün varlığımızın düşmanlarının hilesini bizlere ders vermişti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum