Bediüzzaman Avrupa’da

Belki başlık mübalâğalı görülebilir, fakat müşahedemiz ve gidip yerinde temâşâ etmemiz neticesinde bu başlık için geç bile kalınmıştır. Görünen tablolarda yep yeni çekirdekler ve çekirdeklerden ağaç ve meyveler zuhur etmektedir. Geçtiğimiz hafta Hz. Bediüzzaman’ın Hakk’a vuslatının 50. yılı münasebetiyle lâleler diyarında idik. Programımız Hollanda’nın ve Avrupa’nın bir mânevî “Medresetüzzehra” çekirdeği mesabesinde olan Rotterdam İslâm Üniversitesi’nde deruhte edildi. Üniversitenin çok kıymetli rektörü Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, araştırmacı-yazar Halit Ertuğrul Beylerin ve şahsımın konuşmacı olarak katıldığı geceye çok büyük ilgi vardı.

Her bir konuşmacının konuşması birer kitap sadedinde geçti. Nitekim, gerek Prof. Akgündüz, gerek Ertuğrul Bey ve gerekse bizlerin konuşmaları daha önceleri kitap haline getirilmişti. Yeni gelişmeler ve yeni belgelerle gönül ve can dostlarımıza takdim etmeye çalıştık. Hollanda’nın bütün mekânlarından gelenlerin olması ve çoğunluğunu hanım bacılarımızın teşkil etmesi de ayrı bir dikkat çekici nokta idi. Ayrıca böyle bir programın ve böyle bir gecenin Hollanda’nın manevî kalbi mesabesinde olan Rotterdam İslâm Üniversitesi’nde yapılması ve meşrû zeminlerde her cihetle o ülkede insanlara muhatap olmak, bırakın insanları inancım odur ki melek ve ruhaniyâtın alkışına vesile olmuştur. Her yerde Nur gülleri, şükürler olsun...

Çok gözler var, fakat bizim gözlerle Hollanda’ya bakmak bizim hakkımızdır. Elbette hem tahkik etmek, hem de kıyas yaparak konuşmak, müjdelerin ve hak sözün basamaklarıdır. Atalay Bey kardeşimizle yaptığımız araştırma, yeni bilgiler ayrı bir müjde. 4 bin 500 kilisenin bulunduğu Hollanda’da her üç haftada bir kilise kapanmakta ve önümüzdeki 10 yılda 1.200 kilisenin daha kapanacağı tesbit edilmiştir.

Ayrı bir güzellik; 16 milyonluk lâleler diyarında ceza ve tutuklu evlerinde 15 bin mahkûm bulunmakta ve bunların 3.500 civarı Müslüman. Bu Müslümanlar için 50 imam görev yapmaktadır. Hıristiyanlara papazlar, Müslümanlara imamlar. İngiltere böyle, ABD böyle. Yine son araştırmada 7 milyarlık dünya ailesinin yaklaşık 2 milyarı Müslüman nüfus. Aslında 16 milyonluk Hollanda çok cihetlerle Avrupa, Rusya ve diğer ülkeler için ölçüdür. Siyasî, iktisadî, aile hayatı ve ‘izm’ler vesâireler cihetiyle..

Peygamber Efendimizin (asm) bu asır ve günler için işaretleri ve o işaretlerin Risâle-i Nur ağzından Bediüzzaman’ın yorum ve tesbitleriyle müjdeler şeklinde birer destan ve birer nurdan sütunlar gibi görülmektedir. Hollanda’da bulunduğum bütün vakit dilimlerinde, üniversite konferans salonundan Lâleli Camii’ne, Mevlânâ Camii’nden Lahey Bediüzzaman camilerine ve dershanelerine ve Av. Kon. TV bizim evler programına kadar, bu gerçekleri bütün zerrâtımızla ve sağa sola çatmadan, kimseyi de kırmadan vakarla ve olgunlukla nakletmeye çalıştık.

Sözümüzü, sözlerimizi ve konferanslarımızı güzelleştiren ve sözlerinde yüzlerce sır ve mana bulunan Hz. Peygamber Efendimizin (asm) bir hadis-i şerifiyle yazımızı noktalayalım. Efendimiz, ebedî âleme teşriflerinden tam 821 yıl sonra 29 Mayıs 1453 sabahı çağ açıp çağ kapatan büyük hünkâr Muhammed Fatih Sultan ve askerleri tarafından İstanbul’un fethi, yani Peygamberimizin (asm) müjdesi tahakkuk etmiştir. Bu yıl, fethin 557’nci yılı. Öyle ise günümüze işaret eden diğer müjdeleri nev'inden de, âlem çarşısında birer fetih tahakkuk etmekte ve edecektir, görüyoruz ve göreceğiz. Hz. Bediüzzaman’ın dediği gibi “Avrupa bir İslâm devletine hamiledir, gün gelip doğuracaktır ”

Bu manidar ve güzel hizmete vesile olan başta muhterem kardeşim, aziz rektör Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, organizatör Rıza Deniz, hizmet sevdalısı Nusret Çelenk ve Atalay Çelenk Beylere ve Prizma TV yetkililerine, Hollanda Üniversitelerinde ışık saçan Nur Muhammed ve Soner kardeşlerime ve bütün emeği geçenlere binler teşekkür ve tebrikler...

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.