Bedelli askerlik için 35 yaş sınırı çok yüksektir

Bedelli askerlik için yapılan çalışmalar son aşamaya geldiğine göre, bu konudaki son sözlerimizi söylemek durumundayız.
Süleyman Demirel'in unutulmayan söylemi vardır ya...
- Kendim için bir şey istiyorsam namerdim, demişti Demirel.
Bedelli ve kısa dönem askerlik beklentisi de yaşını başını almış bu satırların yazarı için böyle bir şeydir.

Ama bu uygulamayı bekleyen yüz binlerce genç ve orta yaşlı insan yaşıyor bu ülkede.
Bedelli askerlik konusunda son sözü söylemek durumunda bulunan Başbakan Erdoğan'ın, bu insanların düşüncelerini ve endişelerini duyması herhalde kaçınılmaz bir gerektir. Bu nedenle bedelli askerlik üzerine son dönemde aldığım bazı elektronik postaları Başbakan'ın da okuyacağı ümidiyle köşeme alıyorum.
İşte bazı örnekler:

Haksızlık olmasın

- 1987'de 40 yaş üzeri, 1992'de 28'den gün alanlar (31.05.1965 öncesi doğanlar) ve son olarak 1999'da da 27'den gün alanlar (01.01.1973 öncesi doğanlar) bedelli askerlikten yararlanma hakkına sahip oldu. Ancak herkes bu haktan yararlanmadı.

1987'de 198 bin kişiden ancak 18 bini bu yasadan yararlandı.
1992'de 243 bin kişiden ancak 35 bini yararlandı ve son olarak 1999'da 344 bin kişiden ancak 74 bin kişi bu yasayla bedelli askerlik yaptı. Bu istatistikler gösteriyor ki yasa kapsamına girse bile herkes koşa koşa bedelli askerlik için başvurmuyor. Kimisi belki bedelli askerliği kendisine uygun görmüyor kimisi belki ödeyeceği bedeli çok yüksek buluyor. Kimisi de zaten dövizli askerlik yapma hakkına sahip olduğu için ilgilenmiyor.

Başvuru oranları bu kadar düşük ve çevremde 26-35 yaş aralığında yüksek lisans, doktora yapıp bir yandan aile kurmuş, çalışan o kadar çok insan da varken sadece 35 yaş ve üzerine bu hakkın tanınmasını açıkçası 35'ten genç olanlara haksızlık olarak görüyorum.

Vicdani ret beklerken

- Ben 1999 bedellisini 1 ay ile kaçırmış biriyim, 1972'li arkadaşlarım hayatlarını kurarken benim 13 senem heba oldu. 30 yaşında olan ile 25 olanın farkı nedir? Bir yandan "Vicdani ret" yasasını, bir yandan da bedelliyi bekliyoruz... Lütfen bir kamuoyu yaratın, bu kadar gelindi bu fırsat harcanmasın.
Anlaşıldı ki asker toplum değiliz yeri geldiğinde bedelli çıkıyor. 40 yaşında askerden muaf olmayı bekleyen kişi sayısı bir elin parmağını geçmez lütfen yaş sınırı en aza geri çekilmeli.

- 33 yaşındayım, evliyim ve bir işim var ama askerlik sorunum yüzünden çocuk sahibi bile olamıyorum. Ama tam oldu derken simdi yaş sınırı 35 olacak diyorlar. Bir çözüm olacaksa bunun herkes için olması lazım değil mi? Bunu size söylemek ve benim gibiler için gerekli yerlere söylemenizi rica etmek için bu maili gönderiyorum...

35 yaş sınırı yüksek

- Merhabalar, ben İstanbul'dan yazıyorum... 5 yıldır bedelli askerlik bekliyorum. Lütfen ama lütfen yaş sınırının 30 olmasını önemle ve ısrarla bekliyoruz. Tüm yetkililere duyurulmasını arz ederiz.

- Ben 28 yaşındayım. Yıllardır askere gitmek istedim ama anneme bakmak zorunda olduğum için olmadı. İstanbul'da geçim sıkıntısından iki senede yedi kez ev taşıdık, şimdi de Antalya'ya taşındık. Bu durumda nasıl annemi bırakıp askere gidebilirdim ki. Şimdi ise bedelli bekliyorum, iç kulak rahatsızlığım var ve 4-5 aydır zor hareket ediyorum. Sigorta başlangıcı yaptım, eğer bedelli çıkarsa kredi çekip gideceğim, sonra ödeyemeyeceğim ama hiç değilse çalışma fırsatım doğacak. 15 ay gidersem anneme kim bakacak?

Yaş sınırı 30 olmalı

- Benim yaşım 31 ve iki çocuk babasıyım ve küçük bir marketim var. Çok şükür ailemi geçindiriyorum. Eğer bir şey yapılacaksa en azından doğru dürüst bir bedelli, çıksın ve bir derde deva olsun. Benim bildiğim en az 25-30 kişi var aynı konumda. Aynı durumdaki insanlar bu yaştan sonra askere giderlerse çok zor durumda kalırlar.
Bedellinin yaş sınırı 30 olmalıdır.

- Ben 32 yaşında devlet kurumunda çalışan diş hekimiyim ve evliyim. Eğer 35 yaş üzeri çıkarsa benim hayatım mahvolacak. Lütfen yaş sınırı düşük tutulsun.
Yukarıda alıntıladığım okur mesajları, aldığım yüzlerce mesajdan örneklerdir.
Ümit ediyorum ki Başbakan Erdoğan da bu düşüncelerden haberdardır.

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.