Bebeğin alerjik olduğunun ilk göstergesi

Bebeğin alerjik olduğunun ilk göstergesi

Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yenigün, egzamanın bebeğin alerjik olduğunun ilk göstergesi olduğunu ve "alerjik yürüyüş"ü başlattığını söyledi.

Egzamanın yüzde 15-20 oranla çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Yenigün, anne ve babaların dikkatini, "atopik marş" veya "alerjik yürüyüş" denen sürece çekti.

Alerjik yürüyüş dendiğinde, birbirini izleyen egzama (atopik dermatit), besin alerjisi, alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım (nefes darlığı, hışıltı) içeren hastalıkların fıtri seyrinin anlaşılması gerektiğini belirterek,

“İlk iki yaşta egzama ve besin alerjisi görülme oranı yüksektir. Oyun çağı ve okul çocukluk döneminde ise atopik dermatit ve besin alerjisi görülme olasılığı ve duyarlılığı azalmakta, astım ve alerjik rinit bulguları artmaktadır.” diye konuştu.

Yenigün, alerjik yürüyüşte ilk adımın egzama, bunun hayatın ilk yılında görülme olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi. Bu oranın 1-5 yaş arasında yüzde 30’lara gerilediğini ifade ederek, “Bebek ve çocukların, kişisel ve ailesel atopik öyküsü ya da genetik olarak alerjiye yatkınlığı var. Bu bünyeye sahip hastaların tanıları, yüzde 50 oranında 1 yaşından önce koyuluyor.

Bebek ve çocuklarda besinler ve besin alerjileri, çevresel alerjenler egzamanın görülme olasılığını arttıran başlıca faktörler. Atopik dermatitten alerjik rinite ve astım gelişimine ilişkin atopik yürüyüş seyriyle ilgili birçok araştırma var.

Bu çalışmalara göre ailede alerji veya egzama öyküsü bulunan çocuklarda, yüzde 50 oranında alerjik rinit ya da astım görülebiliyor. Üçüncü ayından önce egzama teşhisi alan bebeklerin yüzde 69’unun, 5 yaşından önce solunum yolu alerjenlerine karşı daha duyarlı olabilecekleri gözlenmiş.” dedi.

TETİKLEYEN FAKTÖRLERE DİKKAT

Egzamayı tetikleyen etkenlerden bazılarını besin alerjileri, ev tozu ve akarı, hava kirliliği, sigara, soğuk ve sıcak hava, psikolojik faktörler olarak sıralayan Prof. Dr. Ayşe Yenigün,

“Öncelikle koruyucu önlemler alınarak, bu hastalıkların oluşumu engellenmelidir. Eğer bu yürüyüş başladıysa sürecin kontrol altına alınması için koruyucu önlemler daima sürdürülmeli, hastalıkların alevlendiği dönemde zaman kaybetmeden tedavisi yapılmalıdır.” uyarısında bulundu.

CİHAN

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.