Bayramda ağır tatlılardan uzak durun!

Bayramda ağır tatlılardan uzak durun!

Bayramda Ağır Tatlılardan Uzak Durun!Ramazan Bayramı'na hazırlandığımız şu günlerde, oruç tutan kişilerde sıcak havanın ve oruçlu olunan saatlerin uzun olmasının verdiği yorgunluk ile beraber tatlı bir heyecan da var.

Doyasıya yemek yeme hayalleri kurulan Ramazan Bayramı'nda, çok fazla tatlı ve besin tüketimi söz konusu olabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, oruç ile geçen uzun Ramazan ayı sonrasında fazla yemek yenmesinin sağlığın bozulmasına, hazımsızlığa ve mide problemlerinin yanı sıra halsizliğe neden olabileceğine dikkat çekti.

Bayram tatili süresince sabahları yapılacak hafif bir egzersiz programının yavaşlayan metabolizmanızın hızlanmasına ve güne daha zinde bir şekilde devam etmenize yardımcı olacağını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, egzersizin ardından hafif ama kaliteli bir kahvaltı önererek "İştah açıcı ramazan pidelerinden uzak durun" dedi.

POSALI BESİNLER, MEYVE VE KURU YEMİŞ TÜKETİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Ramazan ayının ardından az ve sık beslenilmesini ve öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Bayram süresince yapacağınız ziyaretlere aç gitmemeye dikkat edin. Öğünler arasında bol posalı besinler ile meyve ve taze kuru yemişleri tercih etmeniz, hem sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasına yardımcı olacak, hem de gittiğiniz yerlerde ikram edilen hamur işleri ve şerbetli tatlıları daha az tüketmenizi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Gizem Akgül, özellikle misafirlikte ikram edilen ağır şerbetli tatlılar, çikolatalar ve lokumlar yerine hafif sütlü veya meyveli tatlılar ile taze meyvelerin tercih edilebileceğini belirterek, "Misafirliklerde ikram edilen çay ve kahvelerinizi şekersiz olarak tüketmeye çalışın. Aynı zamanda, çok fazla çay ve kahve tüketiminin ritim bozukluklarına neden olabileceğini de aklınızdan çıkartmayarak gün içerisinde bu gibi içecekleri sınırlı sayıda tüketmeye dikkat edin." şeklinde konuştu.

BİTKİ ÇAYLARI İLE METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Uzun süren oruç süresi nedeniyle kişilerin metabolizmasının değişikliğe uğradığını ve yavaşladığını da sözlerine ekleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Akgül, vücudun metabolizma hızınızı arttırmak için yeşil çay ve mate çayı gibi bitki çaylarından yararlanılabileceği tavsiyesinde bulundu. Yaz aylarına denk gelen bu bayram sürecinde de günde en az 2 - 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Gizem Akgül, su içmek için susamanın beklenmemesini vurgularken, "Bayram gezmelerinizdeki soğuk içecek ikramlarında ayran, su ve sade mineralli suları tercih edebilirsiniz." dedi.

DOKTOR KONTROLÜNDE OLANLAR DİKKAT!

Diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı ve böbrek problemleri gibi kronik hastalığı olan doktor kontrolündeki kişilerin, bayram süresince yeme-içmelerine özellikle dikkat etmeleri ve tedavilerini aksatmamaları gerektiğini de hatırlatan Akgül, hamileler ile emziren annelerin de bu kategori içerisinde sayılabileceğini belirtti.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.