Batman Barajı'ndan ekonomiye 4 milyar 260 milyon lira katkı

Batman Barajı'ndan ekonomiye 4 milyar 260 milyon lira katkı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında hizmete alınan Batman Barajı ile ekonomiye toplam 4 milyar 259 milyon liralık fayda sağlandığı bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır-Batman illeri sınırını teşkil eden Batman Çayı üzerinde dar bir vadide inşa edilen Batman Barajı ve HES, işletmeye alındığı günden itibaren ürettiği enerji ve tarımsal sulama ile ülke ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunduğu belirtildi.

Yıldız açıklamasında, "Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve temelden yüksekliği 85 metredir. Genişliği tepede 530 metre olan bir vadide inşa edilen Batman Barajı'nın yapımı tamamen yerli iş gücü ve makineler ile tamamlandı. Batman Barajı ve HES 198 megavat kurulu güce 483 milyon kilovatsaat yıllık enerji üretme ve tamamlandığında 408 bin 740 dekarlık sulama suyu ihtiyacı karşılama kapasitesine sahip." ifadelerini kullandı.

Yıldız, toplam 1 milyar 250 milyon metreküp biriktirme hacmi olan ve 2003 yılının eylül ayında enerji üretimine başlanan Batman Barajında, bugüne kadar 6 milyar 70 milyon 441 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiğini aktardı.

Yıldız, "Bu üretim de ülke ekonomisine 3 milyar 259 milyon lira enerji geliri ve Batman-Silvan Sağ Sahil Regülatör Sulaması ile birlikte 2007 yılından itibaren aşamalı olarak sulamaya açılan toplam 346 bin 110 dekara sağladığı tarımsal sulama ile 1 milyar lira olmak üzere toplam 4 milyar 259 milyon lira katkı sağlandı." diye konuştu.

DSİ'nin son 18 yılda ciddi projelere imza attığını söyleyen Yıldız şunları kaydetti:

"Batman Barajı'nda elektrik üretmeye 2003 yılında başladık. Batman Çayı üzerine inşa edilen Batman Barajı’nın Kurulu gücü 198 megavat. Her yıl barajdan üretilen 483 milyon kilovatsaat enerji yaklaşık 26 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Kurulduğu günden bu yana ise 6 milyar 070 milyon 441 bin kilovatsaat elektrik üretilmiş olup, bunun da ekonomiye katkısı 3,25 milyar liradır. Ayrıca barajdan Batman-Silvan Sağ Sahil Regülatör Sulaması ile birlikte 2007 yılından itibaren aşamalı olarak açılan tarımsal sulama alanı 346 bin 110 dekara ulaşmış olup bu güne kadar yapılan tarımsal sulama gelirinin ekonomiye katkısı 1 milyar liradır. Yani yaklaşık 18 yılda ekonomiye 4,25 milyar liralık katkı sağladık. Ayrıca Batman Barajı Türkiye'nin yöre turizmine ve baraj ile Batman ili arasında çay yatağı boyunca yaklaşık 40 bin dekar tarım alanının taşkından korunmasını sağlamaktadır."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.