Batı'ya müspet hareket alternatifini sunmazsak kıyamet kopar

Batı'ya müspet hareket alternatifini sunmazsak kıyamet kopar

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Risale Akademi tarafından düzenlenen “Müspet Hareket E-Çalıştayı”na konuşmacı olarak katıldı

“Müspet Hareket Psikolojisi/Birey” konusunda değerlendirmelerde bulunan Tarhan, pozitif psikolojinin müspet hareketle bağlantılı olduğunu söyledi. Tarhan, “Pozitif psikoloji müspet hareketi çok iyi karşılıyor. Hatta pozitif psikolojinin referansına baktığımız zaman Anadolu irfanı olduğunu görüyoruz. Pozitif psikoloji Anadolu irfanını almış bilim haline getirmiş, sistematize etmiş bir şekilde bize sunuyor. Ben bunu fark ettiğimde bizim kusurumuz olduğunu söyledim. Bunun üzerine kendi kaynaklarımızda bunlar var diye söyleyebilmek için Mesnevi Terapi, Yunus Terapi, Aşk Terapi gibi kitapları yazdım” dedi.

“Müspet Hareket pozitif psikolojinin önemli ayaklarından birisi” 

Müspetin şimdiki dildeki karşılığının pozitiflik ile olumluluk ve müspet hareketin pozitif psikolojinin önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Tarhan, “Bediüzzaman Said Nursi müspet hareketi söylerken bir metodoloji olarak söylüyor. Bir hizmet, bir hareketin hedefe ulaşması için bu zamanda bu metot olarak müspet hareket demiş. Müspetin şu andaki dilde karşılığı pozitiflik olarak geçiyor. Bu pozitif psikolojinin içindeki en önemli ayaklardan birisi müspet harekettir” ifadelerini kullandı.

Batı medeniyetine müspet hareket alternatifini sunmazsak kıyamet kopar

Tarhan, dünyayı saran hedonizmin önüne geçmek için alternatif sunulması gerektiğini, müspet hareketin bunlardan biri olduğunu vurguladı. Tarhan, Kaliforniya sendorumu ile ilgili bilgi vermesinin ardından, “Batı medeniyeti insan tipini değiştirdi. Eski çağlarda kişinin sadece kendisi için çalışmak yanlış görülürdü. Ama Batı felsefesi insana hedonizmi hedef olarak seçti, zevk peşinde koşmayı yaşam amacı olarak tanımladı. ‘Zincirleri kır, duvarları yık, canının istediğini yap. Böyle mutlu olursun’ tarzındaki yaklaşım küresel bir hedonizm akımına sebep oluyor. Şu anda Roma’nın son dönemindeki gibi Batı medeniyetinin krizini görüyoruz. Böyle bir krizde alternatif sunmazsak kıyamet kopar ya da yeni bir sosyolojik periyod başlar. Onun için muhakkak alternatif sunmamız gerekiyor. Müspet harekette o alternatiflerden birisidir.” Şeklinde konuştu.

“İnsanın var oluş nedenini bilmesi gerekir”

İnsan hayatında hep doğru kararlar vererek ilerleyebilmesi için var oluş nedenini bilmesi gerektiğine vurgu yapan Tarhan, “yaratanı ile ilişkisinden yakın çevresine kadar ilişkisinde sürekli pozitif ayarlar yapabilmesi ile mümkündür. İnsan fabrika ayarlarının en iyi bilen kimdir dersiniz? ‘Ben bilirim’ diyorsanız maalesef bu kendinizi yeryüzü tanrısı yapmaktır. İnanın yararına olanı en iyi bilecek konumdaki kişi de “O Zat’ki” onu yaratan olabilir ancak. O halde müsbet harekette ayarlarımızı yaratan; doğaya, kanunlara ve vicdanımıza göre sürekli yapmaya çalışmaya müsbet dersek yanılmış olmayız herhalde” diye belirtti.

Allah’ı en iyi anlatan bilim matematiktir

Fizik ve matematiğin Allah’ı gösterdiğini belirten Tarhan, “Allah’ın varlığının en büyük bilimi matematiktir. Sosyal bilimler değil matematik bilimleridir. Din için sosyal bir olgu olduğu söylenir. Ama varoluş matematiksel bir olgudur. Allah’ı en iyi tanıtan bilim matematik bilimidir. Olasılık hesapları yaptığımızda matematikle Allah’ı buluyoruz” şeklinde konuştu.

ÜHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum