Batılılaşma çabalarını sekteye uğratan deve kervanı!

1931'de Ankara Valisi Nevzat Tandoğan'dı. Gençlere “Memlekete komünizm gelecekse onu da biz getiririz” şeklindeki çıkışmasıyla nam salmış Tandoğan, 1929-1946 yılları arasında valilik yapmıştı. 'Tek Parti' döneminde adeta “asayişin bekçisi” olmuştu.

Çankaya-Ulus arası, onun için özen gösterilmesi gereken en önemli mekandı. Tandoğan'a göre, Ankara demek Atatürk Bulvarı demekti.

“Rejimin ve Ankara'nın Vitrini” olan bulvar, şehrin yeni karakterine uyum göster(e)meyenlere karşı Nevzat Tandoğan'ın himayesindeydi.

Bedii Faik, Tandoğan'ın “görüntü bozulmasın” diye “köylülerin ve tulumlu işçilerin bulvardan geçmesini yasakladığını” yazar...

Tandoğan, “kılık kıyafet kanununa uymayanlar” bir tarafa “kıyafeti uygun olmayanlara” dahi tahammül edemiyordu.

*

Funda Şenol Cantek, “Yabanlar ve Yerliler” adlı kitabında “Kurucu seçkinlerin, halkın -modern Ankaralı kimliğini sekteye uğratacak alışkanlıklara sahip olmalarından yakındıklarını” vurgular…

Kurucu seçkinler, “halk terbiyesi seferberliği dahilinde başvurulan hiçbir yöntemin yerli halkın büyük bölümünü medeni hayatın gereklerini yerine getirmeye sevk edemediğinden” şikayetçidirler.

Âşık Veysel'in Ankara'yı ziyaret ettiği yıl, Aka Gündüz “Ankara'yı Sevenler Cemiyeti” başlığı altında şunları yazmıştı:

“-İnkar etmiyoruz ki, eski Ankara'yı emekle, tahammülle, zorla modern Ankara yapmaya çalışıyoruz. Fakat bu kafi gelmiyor. Ankara sakinini de emekle, vasıta ile hatta zorla Ankaralı yapmak mecburiyetindeyiz.” (17 Teşrinievvel 1931)

*

Faruk Nafiz, Hakimiyeti Milliye'deki yazısında (1929) “Artık garplı zevkini bir kabuk gibi dışımızda değil, kürenin ateşi gibi içimizde taşıyoruz” müjdesini vermişti.

Ne var ki, hâlâ yolunda gitmeyen birtakım işler olduğunu Faruk Nafiz'in “Bir Kervan” adlı yazısında okumak mümkündür…

Faruk Nafiz, o günlerde Ankara sokaklarında arz-ı endam eden bir deve kervanından söz etmekte, 'taşralılık örneği' olarak dile getirdiği bu durumu “Batılılaşma çabalarını sekteye uğratacak unsurlardan biri olarak” görmektedir!

Yeni Şafak

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.