Başörtüsü yasağı isteyen Müslüman Bakan'a Hristiyanlardan tepki

Başörtüsü yasağı isteyen Müslüman Bakan'a Hristiyanlardan tepki

Norveç ilkokullarında başörtüsünün yasaklanmasını isteyen İskandinavya'nın ilk Müslüman kökenli Kadın Bakanı Hadia Tajik'e tepki Hıristiyan Halk Partisi (Krf) ve Norveç Sol Partisi (V) milletvekilleri ve bazı aktivistlerden geldi.

FOTO:Arşiv

Hıristiyan Halk Partisi (Krf) milletvekili Kjell Ingolf Ropstad, Hadia Tajik'in ilkesel düşünmemesi konusunda hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

''Eğer tesettür ilkokullarda yasaklanırsa, bu defa tartışma ortaokullara ve diğer tesettür meselelerine sıçrar.'' ifadelerini kullanan Ropstad, yasağın uygulandığı taktirde bunun daha büyük tartışmalar doğuracağından korktuğunu dile getirdi. Hıristiyan Halk Partili milletvekili, bu meselenin ailelerin seçimine kaldığını kaydetti.

Tajik'in sözlerine Norveç Sol Partisi'nden (V) de tepki geldi. Dagbladet gazetesine konuşan parti milletvekili ve Norveç Meclis Kilise-Eğitim-Araştırma Komitesi üyelerinden Iselin Nybø, insanların ne giyeceğine karar vermenin bunu düzenlemenin meclisin işi olmadığını vurguladı. Nybø, yasağın yürürülüğe konduğu taktirde cinsiyetleri ayıran her kıyafetin yasaklanması gerekeceğini açıkladı. Iselin Nybø, ''O halde her türlü kısa elbiseleri de yasaklamalıyız.'' diye konuştu. 

TAJİK ÜZERİNDEN SAHNEYE KONMUŞ POLİTİK BİR STRATEJİ

Sosyal antropolog ve Minotenk adlı düşünce kuruluşunun direktörü Norveçli tanınmış aktivist Linda Noor da, Tajik'i sert bir dille eleştirdi. Hadia Tajik'in görüşlerini, kontrolsüz sözler olarak niteledi. Tajik'in bu sözlerini, açık bir şekilde yine Tajik üzerinden sahneye konulmuş politik bir strateji olduğunu aktaran Noor, ''Ancak söz konusu yasak, ciddiyetsiz bir oyundan ibarettir.'' şeklinde konuştu.

Koalisyon ortağı İlerleme Partisi (FrP) milletvekillerinden Erlend Wiborg, ilkokulların, farklı kültür ve dine sahip çocukların kendilerini evinde hissedecekleri yerler olması gerektiğini açıkladı. Ayrıca İlerleme Partisi’nin daha önce aynı önergeyi meclise sunduğunu, ancak dönemin iktidarki İşçi Partisi’nin (Ap) tasarıyı redddettiğini hatırlattı.

İskandinavya tarihine ilk Müslüman kökenli kadın bakan olarak geçen Pakistan asıllı eski Norveç Kültür Bakanı Hadia Tajik, geçtiğimiz günlerde ilkokullar için tesettür yasağı teklifinde bulunmuştu. Tajik, tesettürün çocukları cinsiyetlere göre ayırmak anlamına geldiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini savunuyor.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum