Başörtüsü Gambiya’da resmi kurumlarda zorunlu hale getirildi

Başörtüsü Gambiya’da resmi kurumlarda zorunlu hale getirildi

Geçtiğimiz ay ‘İslam Devleti’ olduğunu ilan eden Gambiya’da hükümet bayan çalışanlara işyerlerinde başörtüsü zorunluluğu getirdi.

Yerel gazetenin verdiği bilgiye göre kadınlara saçlarını özenle tarayarak Afrika başörtüsü olarak bilinen kafa kravatı takmaları kuralı getirildi.

Hükümet karşıtı Jollof News gazetesinde yayınlanan haberde, “Genel Müdür’ün onayı ile artık bakanlıklarda, departmanlarda ve bütün resmi kurumlarda çalışma saatlerinde hiç bir bayanın başını açmasına izin verilmeyeceği, tüm çalışanların yeni genelgeye kesinlikle uymalarının tavsiye edildiği” açıklaması yer aldı. 

Gambiya lideri Yahya Jammeh, geçtiğimiz 12 Aralık’ta ülkesini İslam Devleti ilan etmişti. Jammeh, Gambiya İslam Devleti’nde Hristiyanların dini ibadetlerine ve kadınların giyimlerine kısıtlama getirilmeyeceğini belirtmişti. Eski bir İngiliz kolonisi olan Gambiya’yı yöteten Yahya Jammeh, 2013 yılında İngiliz Milletler Topluluğu’ndan ayrılmış, Birliği ‘sömürgeci’ olmakla eleştirmişti. 

Yüzde 90’ı Müslüman olan ülkede yeni düzenlemeyi eleştirenler, yeni başörtüsü kararının temel gıda maddelerine yapılan son zamların ardından dikkatleri başka yöne çekmek amaçlı olduğunu iddia etti. Öte yandan Jammeh’in eşi Zineb Jammeh’in de halkın içine başörtüsüz çıkması yeni kanunu eleştirenlerin malzemesi oldu.

Jammeh Yahya, 1994’te yaptığı darbeden bu yana Batı Afrika ülkesini yönetiyor. Avrupa Birliği, 2014 yılında insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Gambiya’ya yardımı geçici olarak durdurmuştu. 

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.