Başörtülü öğretmenden yasağı savunan Müslüman siyasetçiye: Rahatsız oluyorsan İsveç'i terk et

Başörtülü öğretmenden yasağı savunan Müslüman siyasetçiye: Rahatsız oluyorsan İsveç'i terk et

Devlet televizyonu SVT'de tartıştılar

İsveç'in en güneyindeki ili Skane'ye bağlı Skurup Belediyesi'nin geçen yılın sonunda kamusal alanda dini örtünmeyi kısmen yasaklaması üzerinden İslam'ın İsveç toplumundaki rolüyle ilgili tartışma git gide büyürken, devlet televizyonu SVT konunun taraflarını yüzleştirdi.  

SVT'nin 'Karşılaşma' isimli programının son bölümünde, Skurup'ta ana ve ilkokullarda öğretmenlerle öğrencileri kapsayan örtünme yasağı tartışılırken, yasağı destekleyen yerel bir siyasetçi ile yasağa uymayıp başörtüsü takmaya devam eden bir öğretmen karşı karşıya getirildi. 

Merkez sağcı İlerleme Partisi'nden Loubna Stensaker Göransson da başörtülü öğretmen Naouel Aissaoui da göçmen kökenli Müslüman, ancak bu konuda zıt görüşleri savundular.  

'Kadın haklarına aykırı'

Hicabın saflık ve masumiyeti simgelediğini savunan Naouel Aissaoui, "Allah'ın Skurup Belediyesi ve onun kararlarından daha büyük olduğunu söyleyen inancım beni özgüvenli ve güçlü kılıyor" dedi. 

Yerel okul ve eğitim komisyonuna başkanlık eden Loubna Stensaker Göransson ise dinin giyim kuşamla ilgili bir şey olmadığını, hicabın (başörtünün) dini dogma bağlamında kadının ezilmesiyle ve kız çocuklarının cinsel istismarıyla bağlantılı olduğunu anlattı.

Göransson'un küçük kız çocuklarını hicap içinde görmekten rahatsız olduğunu dile getirmesi üzerine ikili arasında kavga koptu.

'Burada Ortaçağ değerleriyle yaşayamazsınız'

Sputnik'in haberine göre muhalifini 'apaçık ırkçılık yapmakla' suçlayan Aissaoui, "Madem rahatsız oluyorsun o zaman çek git. Skurup'tan ya da İsveç'ten çek git. Burası benim de ülkem" dedi.

Göransson ise yeni gelenlerin ülkenin hakim kültürüne uyum sağlaması gerektiğini savunarak "Laik ve eşitlikçi bir ülkeye gelip Ortaçağ değerleriyle yaşayamazsınız" karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum