Başörtülü milletvekili

Anayasa Profesörü Serap Yazıcı, siyasi partileri bu seçimlerde başörtülü aday göstermeye çağırdı. Önerisini hararetle destekliyorum. Bu defa, daha özgür bir ortamda bulunduğumuzu ve Merve Kavakçı olayının bir benzerinin yaşanmayacağını düşünüyorum. Serap Yazıcı'nın da söylediği gibi, ne anayasa, ne de TBMM İç Tüzüğü başörtüsü yasağı getiriyor. Anayasanın 76'ncı maddesi, milletvekili seçilme yeterliliğini belirliyor. Açıp okuyun; göreceksiniz ki, başörtüsü bir engel değil. Genel Kurul'da, kılık kıyafetin nasıl olması gerektiği ise, İç Tüzüğün 56'ncı maddesinde anlatılıyor. Aynen alıyorum: "Başkanlık kürsüsünde Başkan, beyaz kelebek kravat ve siyah yelek üstüne siyah frak giyer. Görevli katip üyeler de koyu renk elbise giyer. Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilâtı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler."

Mevcut olmayan bir yasağı kadınlara uyguluyor ve başörtülülerin önüne siyasi engel çıkarıyoruz. Parti örgütlerinde çalışıyorlar; canları çıkıyor. Ama, İl Genel Meclisi, hatta Belediye Meclisi'ne seçilmeleri bile sorun teşkil ediyor.

Hatırlıyorum Merve Kavakçı olayından sonra, İç tüzük değişikliğiyle, başörtüsü yasağını koymak isteyenler çıkmıştı. Daha doğrusu, askerden böyle bir telkin gelmişti. Lâkin, 28 Şubat'ın o en hızlı günlerinde dahi, hiçbir siyasi parti böyle bir yasağı tüzüğün 56'ncı maddesine ilave etmeyi göze alamadı. "Başörtülüler de milletvekili olsun" denilince, hemen karşı argümanlar üretiliyor: "Demokrasimizin tek noksanı bu mu? Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu değiştirilmeli, baraj indirilmeli." ya da "Kadın özgürlüğü sadece başörtüsü özgürlüğü mü? Kadına karşı şiddetten veya töre cinayetlerinden niye söz etmiyorsunuz?"

Sanki, başörtülü kadının TBMM'ye girmesi diğer düzenlemelere engel. Demokrasimizin çok sayıda noksanı olabilir. Biz diyoruz ki, bu noksanlardan birini kolayca giderebiliriz. Bir siyasi parti, başörtülü aday gösterirse, yasal düzenlemeye gerek yok. Hiç değilse bir ayıptan kurtulmuş oluruz.

Sabah
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.