Başörtülü hanımlar... Biraz gayret

Başörtü konusu halloldu sanıyorsanız, aldanıyorsunuz. Çünkü bir bakıyorsunuz, "zayıf bir nokta" bulmuş ve gündemdeki yerini yeniden almış. 23 Nisan'da, TBMM'nin bir görevlisi, dinleyici localarında oturan Sayıştay üyesi tesettürlü hanımın yanına gidiyor; -sonradan Mehmet Ali Şahin'in açıklamasına göre- ona davetiye soruyor. Neden başı açık olanın değil de, örtülünün yanlış locada olduğu kanaatini taşıyor bu görevli? Zira başörtülü birisinin Sayıştay üyesi olabilmesini imkânsız görüyor. Öyle ya da böyle, bazen fiiliyatta, bazen de zihnimizde ayrımcılık devam ediyor.

Başörtülü kadının milletvekili adayı gösterilmemesi de zaten, siyasetçilerin, durumun farkında olmasından kaynaklanıyor. Problemi aştık sanmayalım. Meselâ Yeni Şafak'ta Trakya Üniversitesi'ndeki uygulamaya dair bir haber yayınlandı. Böylece, birçok üniversitede sorun olmaktan çıkan başörtüsü yasağının, Trakya Üniversitesi'nde devam ettiğini öğrendik. Rektör Prof. Dr. Enver Duran, Yasama organınca yapılan açık bir düzenleme bulunmadığını ileri sürerek, başörtüyle derslere girenlerin disiplin yönetmeliği gereğince cezalandırılacaklarını açıklamış.
Fiili durumu ve kendilerine sağlanan kısmi özgürlüğü yeterli gören tesettürlü hanımlarımız, genç kızlarımız, suskun bir bekleyiş içinde. Unutmayalım; ağlamayan çocuğa meme verilmez. Mücadele devam etmezse, işte böyle yarım yamalak bir düzelme olur ancak. Üstelik siyasi dengeler değiştiğinde, kazanılan hakları kaybetmek de ihtimal dahilinde. Başörtüsü yasağı, 28 Şubat sürecinde, İstanbul Üniversitesi rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun bir genelge yayınlaması ile başlamadı mı? O güne kadar üniversiteye girmelerine göz yumulan tesettürlü genç kızlar kapı dışarı atıldı. Seçim sonrası anayasa hazırlıkları sırasında, icap ederse eylem yapıp hakları sıkı bir teminata bağlama gayreti gösterilmelidir.

Bu arada gazeteci arkadaşımız Aynur Bayram'ın, Ankara ikinci bölgeden bağımsız aday olduğunu tekrar hatırlatalım. Başı örtülü. Bütün gayretiyle çalışıyor. Kazanmasa da Necip Fazıl'ın dediği gibi "Hedefe varmayan mızrak utansın"...

Sabah
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.