Başarısızlıkları aile sevgisini kaybetme korkusuna sebep olmasın

Başarısızlıkları aile sevgisini kaybetme korkusuna sebep olmasın

Çocukların başarısızlıkları aile sevgisini kaybetme korkusuna sebep olmasın

Yozgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Özgül Karaaslan, yarıyıl tatilinin çocuklar için dinlenme ve ikinci döneme güzel bir şekilde hazırlanmak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Çocukların başarısı ile sevgiyi paralel değerlendirmek çocuklar üzerinde çok olumsuz sonuçlar doğurur” dedi. 

Yozgat Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzman Dr. Özgül Karaaslan, yarıyıl tatilini ailelerin çocukları ile birlikte verimli bir şekilde geçirip dinlenmeleri ve yeniden hazırlanmaları için kullanmaları gerektiğini belirterek, “Uzun bir maratondan sonra yarıyıl tatili başlıyor. Çocuklar için bu dönem dinlenme yeniden ikinci döneme güzel bir şekilde hazırlanmak için bir fırsattır. Bu dönemde tabi ki karne sonuçları aileler için de öğrenciler için de çok önemli. Çocukların karnesi aynı zamanda velilerin de karnesidir” dedi.

Çocukların sadece karnedeki notlar üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Karaarslan, “Çocukların başarısı ile sevgiyi paralel değerlendirmek çocuklar üzerinde çok olumsuz sonuçlar doğurur. Kardeşleri birbiri ile kıyaslamak ya da çocukları arkadaşları ile kıyaslamak çok önemli hatalardan birisidir. Her çocuk kendi içerisinde bir takım özelliklere sahiptir ve kapasiteleri de farklı farklıdır. O yüzden bu şekilde karşılaştırmalar yapmak çocuklarda uzun vadede çok ciddi patolojilerin çıkmasına neden olabilir. Çocuklarda başarısızlıklarla birlikte ailelerinin sevgisini kaybetme korkusu depresif şikayetler ve ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Bu nedenle şartsız ve koşulsuz sevgiyi göstermek, başarı ile sevgiyi paralelmiş gibi çocuklara sunmak çok yanlış bir davranış. Çocuklara çok başarılı olduklarında çok büyük hediyeler almak, onlara çok büyük sevgi gösterisinde bulunmak yine doğru olmayan davranışlardandır. Çocuklara karneleri ile ilgili çok büyük tepkiler vermek, kızmak, bağırmak, onları aşağılayıcı tutumlar sergilemek çocuklarda depresyon, intihara kadar varan ciddi tablolara yer açabilmekte. Bunun dışında sevgiyi sözel olarak ifade etmek lazım. Maddi değeri olan hediyelerle değil, daha çok 'seninle gurur duyuyorum, başarabilirsin, ikinci dönem bu eksik olan konularla ilgili sana yardımcı olabilirim' gibi destekleyici cümleler kullanmak her zaman çok daha doğru yaklaşımlardır. Çocukları desteklemek ve on beş tatil sürecini verimli bir şekilde değerlendirerek eksik olan alanlarını kapatmaya çalışmak, desteklemek doğru olan yaklaşımlardandır” diye konuştu. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.