Barzani: Boru hattı halkımızın şah damarıdır

Barzani: Boru hattı halkımızın şah damarıdır

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, "(Boru hattına yönelik sabotaj) Saldırıları gerçekleştirenler şunu bilmelidir ki; bu hat, Kürdistan bölgesindeki halkın şah damarıdır" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, siyasi partilerin, başkanlık krizinin çözümüne ilişkin Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) sunduğu önerileri, "tuhaf" olarak nitelendirdi.
Erbil kentinde düzenlenen Dünya Asurileri Patriği’nin görev teslim merasimine katılan Barzani, çıkışta IKBY'deki başkanlık krizine ilişkin, gazetecilere açıklamada bulundu.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi'nin (Komel) KDP'ye sunduğu teklifleri "tuhaf" olarak nitelendiren Barzani, "Normalde bunun tersi olması gerekirdi. Halk tarafından seçilen bir başkanın meşruiyeti daha fazla olduğu için yetkileri de fazla olmalıdır. Parlamento tarafından seçilen başkanın ise yetkilerinin de buna göre az olması gerekiyor" dedi.
IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin mesajının çok açık olduğunu vurgulayan Barzani, "İlk günden itibaren duruşumuz nettir. Uzlaşının sağlanmasından yanayız. Meselenin Başkan Mesut Barzani ile bir ilgisi yoktur. Kendisi de bu hususu mesajında belirtmiştir. Girişimlerin de sorunun çözümü için olduğunu düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Boru hattına yönelik sabotaj ve hırsızlıklara da değinen Barzani, "Türkiye'den geçen boru hattı, Kürdistan bölgesinin tek geçim kaynağıdır. Buraya yönelik sabotaj veya hırsızlık girişimi Kürdistan bölgesine pahalıya mal oluyor. Böyle durumlarda zararımız büyüktür. Saldırıları gerçekleştirenler şunu bilmelidir ki; bu hat, Kürdistan bölgesindeki halkın şah damarıdır" ifadelerini kullandı.
İsim vermeden PKK'ya saldırıları durdurma çağrısında bulunan Barzani, "Bu işi yapanlar, çok kötü ve çirkin bir şey yaptıklarını bilmelidir. Bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz. Türkiye hükümetiyle de güvenliğin sağlanmasına yönelik görüşmelerimiz sürüyor" şeklinde konuştu.
Barzani, Musul'un kurtarılması operasyonuyla ilgili olarak da "Musul, bizim için önemlidir. Çünkü bu kentin Kürdistan'ın güvenliğiyle direkt bir bağlantısı var. Fakat şu ana kadar ciddi bir plan hazırlanmadı. Planı gördüğümüzde Kürdistan bölgesi olarak tavrımızı belirleyeceğiz" dedi.

dünyabülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.