Barış, Peygamberimizi anlamakla mümkün

Barış, Peygamberimizi anlamakla mümkün

Peygamber Efendimiz'in 1439. doğum günü, farklı kesimleri bir araya getirdi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Kutlu Doğum Haftası'nın açılışına siyasetçiler, farklı dinlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu açılış konuşmasında, "İnsanlığa umut kapısı olacak bir bilinç tazelemeye ve dindarlık anlayışına ihtiyacımızı var." dedi. Kutlama etkinliklerine ilk kez katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hz Muhammed'in taklit edilmeye değil, anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Kur'an'ın insanları özgürleştirirken toplumsal hayata adaletin hâkim olması esasına dayandığını bildirdi.

"O'nun hayatı Kur'an'dır" başlığıyla düzenlenen etkinliklerin açılışı dün akşam Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ev sahipliği yaptığı programa, aralarında Türkiye Süryani cemaati lideri Yusuf Çetin, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, BBP Genel Başkan Yalçın Topçu ile Sanatçı İbrahim Tatlıses'in de bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise Hz. Muhammed'in barışı ve mutluluğu arayan insanlığın en güzel kılavuzu olduğunu söyledi. Müslümanların terörle hatırlanmasına karşı verilecek en iyi cevabın Veda Hutbesi'nde olduğunu ifade eden Şahin, "Bu İslam'ın barış ve hoşgörü çağrısıdır. Bu yakıştırmaları şiddetle reddediyoruz. Yüce dinimizi şahsi çıkarları için kullanan bir grup teröristin yaptıkları bütün Müslümanlara ve insanlık barışına zarar vermektedir." diye konuştu. Şahin, Peygamber Efendimiz'in mesajlarının tam anlaşıldığı zaman din üzerinde yanlış tutumlar, itidalsiz ve seviyesiz davranışların kolayca çözümleneceğini söyledi. Konuşmasına Veda Hutbesi'ne atıf yaparak başlayan Devlet Bakanı Faruk Çelik ise hutbedeki eşitlik ilkesine dikkat çekerek, "Bu değişmez gerçek, modern dünyanın kavramakta güçlük çektiği adalet ve eşitlik ilkesidir." dedi.

Dün start verilen ve 20 Nisan’a kadar sürecek olan etkinliklerden gelen Kutlu Doğum haberleri, her yerin gül koktuğunu gösterdi. Diyanet teşkilatı, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği yüzlerce Kutlu Doğum etkinliğinde alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (sav) anlatıldı.


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) 1439 yıl önce dünyaya teşrifleri bütün Türkiye’de düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde düzenlenen programlarla milyonlarca insana Peygamber Efendimiz (sav) anlatıldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki kutlamalarda hatimler indirildi, gül ve şerbet dağıtıldı.

BAĞCILAR’DA 10 BİN KİŞİ SALONA SIĞMADI

İstanbul’da Bağcılar Belediyesi ile Bağcılar Müftülüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği Kutlu Doğum programı büyük coşku ile gerçekleştirildi. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı Kutlu Doğum programını izlemek isteyenler tarafından Bağcılar Olimpik Spor Salonu hınca hınç dolduruldu. Prof. Dr. Hüseyin Algül’ün konferans verdiği programda, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ve Mustafa Demirci, Naat ve Tasavvuf Musikisi Konseri verdi. Bağcılar Müftüsü Mustafa Derin, Hz. Muhammed (sav)’in 1439. doğum yıldönümü dolayısıyla Bağcılar’da yaklaşık 2 bin 500 hatim indirildiğini de açıkladı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise “Bir annenin, bir babanın, bir çocuğun, bir yaşlının, bir yöneticinin netice itibariyle kaç yaşında olursa olsun, hangi statüde bulunursa bulunsun insanların O’ndan öğreneceği çok şey var” dedi.

O’NUN HAYATI KUR’AN’DI

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri de dün resmi açılış töreniyle başladı. 20 Nisan’a kadar “Onun Hayatı Kur’an’dı” teması kapsamında, yurt içi ve yurt dışında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bir hafta boyunca terminal, otobüs durakları ve bilboardlara ayet ve hadislerin yer aldığı afişler asılacak. Hafta dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı; “Hz. Peygamber ve Kur’an” ile “Kur’an ve Evrensel Mesajı” konularının ele alındığı iki sempozyum düzenleyecek. Yurt içi ve yurt dışında birçok konferans ve panel tertip edilecek. Müftülüklerin organizasyonuyla hasta ve yaşlı ziyaretleri yapılacak ve gül dağıtımı gerçekleştirilecek. Kocatepe Camii avlusunda yarın Kutlu Doğum Aşı dağıtılacak.

HER YER ‘GÜL’ KOKUYOR

Şanlıurfa Ceylanpınar Müftülüğü gül ve Veda Hutbesi dağıttı. Adıyaman Gölbaşı Cem Vakfı “Kutlu doğum birlik ve beraberliğimizin simgesidir” açıklaması yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da bu sene ilk defa bir Kutlu Doğum etkinliğine katılacak. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği programda Şair Sacit Onan Peygamber Efendimiz (SAV)’i anlattı. Düzce Müftülüğü’nün düzenlediği konferansta ise akademisyenler “Gül Muhammed”i anlattı. Bursa’da da Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle 4. Bursa Kitap, Kültür ve El Sanatları Günleri dün başladı. Samsun TÜMDER’in programında da Peygamber Efendimiz; Kur’an-ı Kerim, naatlar ve ihalilerle anıldı. Trabzon’da da vatandaşlara gül fidanı hediye edildi. Antalya Gazipaşa’da kermes düzenlendi, Manavgat Müftülüğü bin adet gül dağıttı. Antalyalı bir berber ise Kutlu Doğum Haftası sebebiyle tıraş ücretlerinde yüzde 50 indirim yaptı.

Zaman/Vakit