Üçlü sac ayağı

Eskişehirli Hacı Hilmi Efendi 72 yılında Hafızlık cemiyetinde bir konuşma yapar daha doğrusu üç tavsiyede bulunur. Cemiyet kalabalıktır, ondan öncesinde az yemeğin çok kimseye yettiğini görür misafirler, yaşanan bir İkram-i İlahidir.

Sözü uzatmak istemez Hilmi Efendi;

1-Bankanın içine dahi bakmayın.

2-Namazınızı güzel kılın.

3-Birbirinizi kuvvetli sevin.

50 yıl önce söylenmiş söz tap taze duruyor, 2023 yılında geçerliliğini devam ettiriyor. O günden bugüne ekseriyet itibariyle uygulansa idi ya da bugünden yarına ekseriyet itibari ile uygulansa çözülmedik hangi şahsi ve toplumsal derdimiz kalırdı, kalır? Daha aziz olmaz mıydık; üç metelik için eğilir, bir koltuk için döner miydik?

Ne olurdu? En başta bereket olurdu, kanaat ve iktisad zenginliyle ihlâs sırrını kazanır, madden ve manen güçlü olur o güçle dünyayı şekillendirirdik Allah-u Âlem.

Namaz şahsi hayatı güçlendiriyor, bankanın içine bakmamak iktisadi hayatı, birbirini sevmek de sosyal hayatı; böylelikle üçlü sac ayağı tamamlanmış oluyor!

Okumalar, sohbete gitmeler, zikirler bu sac ayaklarını kuvvetli kılmak içindir, ayağın biri kırıksa bir yerlerde eksik vardır; kalp onarılmak ister, akıl tadilat gerektirir, hisler bakımdan geçmek diler!

Uzun uzun konuşur, yüksek fikirler dillendiririz de öze yaklaşamayız çoğu zaman; Hilmi Efendi bu sözü yaşamış olmalı ki derinliği ve tesiri devam ediyor.

Biz de Hilmi Efendinin yolundan gidelim sözü uzatmayalım fakat bu aynada uzun uzun kendimize bakalım!

Hadisenin haber kaynağı bu cemiyete katılan halen Bursa Aksu köyünde mukim Erdoğan (Rıdvan) Utangaç. Erdoğan ağabey Bediüzzaman’a ziyaret etmiş yaşayan az kimselerden biri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum