Balkanlardan gelenler 4 bin yıl önce Maydos'ta yaşamış

Balkanlardan gelenler 4 bin yıl önce Maydos'ta yaşamış

Çanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Kilise Tepesi Höyüğü kazılarında, 4 bin yıl önce Balkanlardan gelen insanların da bölgeye yerleştiği belirlendi.

Çanakkale'nin Maydos Kilise Tepesi Höyüğü Kazı Başkanı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Sazcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, İÇDAŞ AŞ'nin ana sponsorluğundaki kazıların 10. yılında olduklarını söyledi.

Bu yıl yapılan çalışmaların en önemli sonuçlarının savunma sistemiyle alakalı olduğunu ifade eden Sazcı, geçen yıl ortaya çıkardıkları savunma sisteminin devamına ulaştıklarını anlattı.

Savunma duvarının zikzaklar yaparak eğimli biçimde inşa edildiğini gördüklerini aktaran Sazcı, şöyle devam etti:

"İlk Tunç Çağına, yani milattan önce üçüncü binin sonlarına tarihlenen öncü bir savunma duvarını daha tespit ettik. Üçüncü savunma duvarıyla alakalı çalışmalarımız, höyüğün güneybatı kısmındaydı. Batı profilinde görülen büyük savunma sistemini ortaya çıkarmak amacıyla yeni bir açma yaptık. Oldukça ilerledik ama ulaşmamız zaman açısından mümkün olmadı. Onu önümüzdeki kazı sezonunda ortaya çıkaracağız."

Sazcı, höyükte hangi tabakaların olduğunun tespitine de başladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu yıldan itibaren höyüğün merkezine ve denize bakan doğu kısmına doğru çalışmalarımızı genişletmeye karar verdik. Ulaşabildiğimiz en erken tabaka Son Tunç Çağı'na ait olan tabakaydı. Bu alanda merkeze yakın bir yapı kalıntısına rastladık. Merkezi kısımda daha çok yerel üretim buluntular tespit ettik. Höyüğün batı kısmında Balkanlardan, Bulgaristan, Romanya'dan gelen, belki tüccarların da burada oturduğu, belki bir acente kurdukları, orta kısmında ve daha prestijli doğu kısmında da buranın yerel insanlarının ikamet ettiğini söylememiz mümkün."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.