Balinalar, midesine onlarcasını sığdırabileceği halde insanları neden yutamaz?

Balinalar, midesine onlarcasını sığdırabileceği halde insanları neden yutamaz?

Devasa boyutlarıyla insanları hem etkileyen hem de dehşete düşüren balinalar, çoğu kişinin zannetiği üzere insan yiyebilme yeteneklerine sahip değildirler.

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde sizlerle ABD’de bir balina tarafından yutulmaya çalışan, ardından hayatta kalmayı başaran ıstakoz avcısı bir dalgıcın hikayesini paylaşmıştık. Michael Packard adındaki bu dalgıç, okyanusun derinliklerine daldığı sırada bir anda her şeyin karardığını, ardından bir balinanın ağzında olduğunu fark ettiğini belirtmişti. Neyse ki balina, dalgıcı ağzından atarak Packard’ın olayı birkaç morlukla atlatmasını sağladı.

Yaşanan bu olaydan sonra devasa boyutlara ulaşabilen balinaların insanları yutabilme yeteneklerinin olup olmadığı bir kez daha gündeme geldi. Mitolojide balinalar insan yiyebilecek kadar devasa bir ağıza sahip olarak nitelendirildiği için bugüne kadar çoğu kişi, balinaların insanları yutabileceğini düşündü ancak durum hiç de böyle değil. Peki koskoca balinalar, nasıl oluyor da onlar için minik bir sinek sayılabilecek insanları yutamıyor? Gelin birlikte öğrenelim. 

Balinaların boyu ne kadar uzar? 

İlk olarak az önce verdiğimiz devasa balina ve insan yutamama çelişkisini daha da netleştirmek adına balinaların ulaşabileceği boyutlara göz atalım. Eğer daha önce kendi gözlerinizle bir balina görmediyseniz, ne kadar büyük olduklarını kavramak biraz zor olabilir.

Çoğu hayvanda olduğu gibi balinalar da kendi aralarında türlere ayrılıyor. Mavi balinalar, kendi aralarında en devasa balinalar olarak tanımlanıyor ve boyları yaklaşık 30 metreye, ağırlıkları da 150 tona ulaşabiliyor. Sadece dillerinin ağırlığı bile yetişkin bir file eşit olabiliyor. 

Mavi balinaların dişli kuzenleri ispermeçet balinaları ise biraz daha küçük boyutlarda olmasına rağmen daha vahşi bir yaşam tarzı sürüyor. İspermeçet balinalarının ağırlıkları 45 - 70 ton (dişilerde 15 - 20 ton), uzunlukları da 15 - 20 metre (dişilerde 9 - 13 metre) oluyor. 

Michael Packard adlı balıkçıyı yutmaya çalışan kambur balina türü ise mavi balina kadar devasa olmasa da boyutlarıyla göz alıcı olabiliyor. Ortalama yaşam süresi 40-50 yıl olan kambur balinaların ağırlığı 30 tona, uzunluğu da 14 - 16 metreye ulaşabiliyor. 

Sanılanın aksine kambur balinalar insan yiyemez

Aslında balinaların midelerinde insanlar için bol bol yer vardır. Hatta mavi balinaların mideleri, içine onlarca insanı sığdırabilecek bir minivan büyüklüğündedir. Ancak balinaların boğazı, çocuk ya da yetişkin, herhangi bir insanı yutabilecek büyüklükte değildir. Balinaların boğazına sadece bir insan kolu sığabilir, yani balinaların bizleri yiyebilmesi için ilk önce insanları parçalamaya yarayacak dişlere sahip olması gereklidir.

Ne mavi ne de kambur balinalarda bizleri parçalayacak güçte dişler bulunmaz. Onlar, çoğunlukla deniz tabanında bulunan kabukluları ve omurgasız deniz canlıları yiyerek beslenirler. Yani ne eski zamanlarda ne de günümüzde insanlar, balinaların öğünlerinden olmamıştır. 

Dalgıcın kendini balina tarafından yutulmuş hissetmesi tamamen bir yanılgıydı

İngiltere’de bulunan Balina ve Yunus Koruma Merkezi’nde görevli Nicola Hodgins, Packard’ın balinanın midesine inmesinin imkansız olduğunu, talihsiz dalgıcın balinanın ağzındayken karanlıktan dolayı yanılgıya düştüğünü belirtiyor. Olayı hem balina hem de dalgıç için son derece travmatik olarak nitelendiren Hodgins, dalgıcın sadece yanlış zamanda yanlış yerde bulunduğunu dile getiriyor. 

Aslına bakarsanız Michael Packard’ın başına gelen şey tarihte ilk defa yaşanmış bir olay değil. 2020 yılında okyanusta kayak yapan gruptan bir kişi, kendisini yine kambur bir balinanın ağzında bulmuştu. Bilim insanları, insanların kendilerini bir balinanın ağzında bulmanın tamamen talihsiz bir kazadan ibaret olduğunu belirtiyor.

Bunun sebebi ise balinaların öğününde yer almamamız. Daha önce insan yeme gibi bir tecrübesi olmayan balinalar, haliyle insanları bir av gibi tehdit olarak görmüyor. Tıpkı Michael Packard’ın yaşadığı olayda olduğu gibi ağzında bir insan olduğunu fark eden balinalar, alışkın olmadıkları için ağzında ne varsa fırlatmaya çalışıyor, örneğin Packard’ın balinanın ağzından fırlaması gibi. 

Balinalar tarafından yutulmanız için dünyanın en şanssız insanı olmanız gerekiyor

Buraya kadar balinaların insan yutamayacağını, çünkü boğazlarının küçük ve dişlerinin de olmadığını belirtmiştik. Aslında bu özellik tüm balinalar için geçerli değil. Küçük boyutlarıyla bilinen ispermeçet balinaların ağzında sivri dişler bulunur, bu da onların insanları parçalayacak güçte olduğunu gösterir. Aynı zamanda ispermeçet balinaları, bir insanın sığabileceği boğaza sahip tek balina türüdür. 

İspermeçet balinaları, okyanusun en derinliklerinde yaşamasaydı belki insanlık için minik çaplı da olsa bir tehlike oluşturabilirdi. Ancak bilim insanları, herhangi bir insanın okyanusta ispermeçet balinasıyla karşılaşma ihtimalinin milyonda bir olduğunu, çünkü bu balinaların okyanusun 10 bin feet (yaklaşık 3 bin kilometre) derinliğinde yaşadığını belirtiyor. 

webtekno 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.