Balıkesir STK'ları 'mezuniyet kutlamaları rezaleti'ne dur dedi

Balıkesir STK'ları 'mezuniyet kutlamaları rezaleti'ne dur dedi

Balıkesir'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşları bir çok velinin şikayetçi olduğu "mezuniyet kutlamaları"na dur denilmesini istedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız’ı ziyaret eden Balıkesir Sivil Toplum Platformu, mezuniyet törenlerindeki “İslam’a aykırı” giyim ve kutlamalara dikkat çekildi.

Platformun açıklaması şöyle:

Okulların kapanmasına çok az bir süre kaldı. Okulların kapanması denince sözde 'mezuniyet' adı altında yapılan kültürümüz ve inancımızla uzaktan yakından ilgisi olmayan kutlamalar akla geliyor. Bu kutlamalara karşı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, okul idarecileri, eğitim sendikaları, özellikle de aile ve velileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Gayri ahlaki davranışlar sergileniyor

Mezuniyet törenlerinin nereden çıktığına, kökeninin ne olduğuna baktığımızda, bunun batı kaynaklı olduğunu görüyoruz. İlk kez 1912 yılında Amerika Deniz Harp Okulu'ndan mezun olan öğrencilerin keplerini havaya fırlatarak kutladığı ve o günden sonra yaygınlaştırılan 'mezuniyet törenleri' uygulamaları ile İslam'a aykırı ortamlarda gayri ahlaki davranışlar sergileniyor.

“Masum bir mezuniyet programı" şeklinde sunularak gerçekleştirilen, ahlak ve edebimize uymayan birtakım olumsuzlukların yaşandığı uygulama haline dönüyor mezuniyet törenleri. Bunlar, başlangıcı itibariyle batı kültürünü, batı bakış açısını ya da batının hayat tarzını tasvip eden bir yapının ürünüdür. Kendisini aşağıda görüp batıyı yukarıda gören taklitçi bakış açısının getirdiği bir hastalıktır bu. Alkol tüketilen, ahlaka aykırı kıyafetlerin giyildiği ve diğer uygunsuz eylemlerin yapıldığı bu programları tasvip etmemiz mümkün değildir. Gelecek tasavvurumuza asla uygun olmayan bu uygulamalar ülkemizin değerleriyle bağdaşmamaktadır.

Amaç gençlerimizi İslami değerlerden ve yaşantıdan uzaklaştırmaktır

Müslüman bir ülkede maalesef okullarımızda ahlaki bir değer bırakmayacak şekilde moda, defile, popüler kültür, egemen kültür vb. safsata ve oyunlarla gençlerimiz yozlaştırılarak kendi kültür ve kimliklerinden uzaklaştırılmaktadır. Burada asıl amaç gençlerimizi farkında olmadan; İslami değerlerden ve yaşantıdan uzaklaştırmaktır.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan ve basına yansıyan bir örnekte "Karaman Anadolu Lisesi mezuniyet töreninde skandal görüntüler yaşanmıştı. Okul İdaresi tarafından düzenlenen mezuniyet balosunda lise öğrencilerine yakışmayacak skandal olay gerçekleşmişti. Müzik ve eğlence programına katılan öğrenciler mezun olmanın ve kep atmanın heyecanını yaşarken eğlencenin dozunu kaçırmış, 17-18 yaşlarındaki lise mezunu kız öğrencilerin yarı çıplak bir şekilde eğlenmesi ve erkek öğrencilerinde ellerinde bira ile alkol almaları geceye damgasını vururken okul idaresinin hiç ses çıkarmaması tepkilere neden olmuştu." 

Bakanlığın mevzuatına aykırı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara göndermiş olduğu 11.05.2019 tarih ve 2019/6 sayılı “Mezuniyet Günü Etkinlikleri” konulu genelgesinde yapılacak törenlerde milli ve manevi değerlere ters düşen davranışlardan uzak durulması, kılık ve kıyafetlerin değerlerimize uygun olması, öğrencilerin her türlü zararlı alışkanlıklardan, olumsuz / uygunsuz davranışlardan ve aşırılıklardan uzak tutulması ve idarenin, öğretmenin ve ailelerin bu konularda hassas davranması gerektiği vurgulanmasına rağmen, Balıkesir’de de bazı okullarda öğretmen ve idareciler eliyle mevzuata aykırı olarak çocuklara dans gösterileri adı altında ve açık-saçık dansöz çağrılarak mezuniyet programları düzenlenmektedir.
 
Ahlaksızlığın tavan yaptığı bu sözde kutlamalar “mezuniyet töreni veya balosu” olarak bilinçli bir şekilde belleklere yerleştirildi. Bazı şuursuz öğrenci velilerinin de zemin hazırladığı bu rezilliklere artık dur denmelidir. Bu rezaletlere artık son verilmelidir. Bu yanlışa müsaade eden okul yöneticileri de hakkında gerekli idari işlemler yapılmalıdır. 

Şöyle bir düşünelim! Bu karakterde olanlara, eğitim için körpe çocuklar nasıl emanet edilebilir? Bu tiplerin yetiştireceği nesiller dinine ve topluma faydalı olabilir mi? Bunun önüne geçilmelidir. Yoksa hayal ettiğimiz ‘Asım'ın Nesli’ her geçen gün umut olmaktan çıkıp hasret haline dönüşüyor.

Eğer bizler Asım'ın Nesli istiyorsak bizi bozmaya çalışan ve bizi biz yapan değerlerimizden uzaklaştırmaya çalışanlara karşı hep beraber kalbinde vatan, millet, ümmet sevgisi olan herkesle birlikte dur dememiz ve engel olmamız gerekir.

Platformda yer alan STK'lar

Anadolu Gençlik Derneği, MGV, Alperen Ocakları, Cansuyu Derneği, Cihannüma Derneği, Eğitime Destek Platformu, EHAD, Ensar Vakfı, Hasan Baba Vakfı, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Karesi Vakfı, Katre-Der, Hayrat Vakfı, Kızılay, MEMUR-SEN, MÜSİAD, Öder, Önder, Sancak Derneği, Semerkand Vakfı, TÜGVA, Ulu Çınar Derneği ve Vitamin Gençlik Derneği.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum