Balıkçılar 1 Eylül'ü bekliyor

Balıkçılar 1 Eylül'ü bekliyor

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Balıkçı Barınağı’ndaki balıkçılar yeni sezon öncesinde son hazırlıklarını tamamladılar.

Balıkçılar, yeni av sezonunun başlayacağı 1 Eylül’de “Vira Bismillah” demeye hazırlanıyor. Tüm hazırlıkları bitirip 1 Eylül tarihini beklediklerini belirten Yalıköy Su Ürünleri Derneği Başkanı Balıkçı Eftal Mutlu, “Ağlarımızı hazırladık. İşçilerimize avanslarımızı verdik ve onları bekliyoruz. Zor bir meslek yapıyoruz. 1 Eylül tarihinde limandan çıkarak gurbete çıkacağız. Önce palamut sonra hamsi sezonu başlayacak. Yaptığımız ön araştırmalar neticesinde sahil kesiminde hamsi ve istavritin olduğunu biliyoruz. Eski yıllardaki gibi bir sezonunu olmasını umut ediyoruz. Geçen yıl denizde doğal bir olay oldu, hamsi göç yolları değişti. Hamsi 40-50 milden bile daha da uzaklaştı. Gürcistan ve Abhazya’da hamsi oraya doğru gitti. Türk balıkçılarımız oralarda ki hamsileri avladılar. Geçen yıl 22 gün hamsi avcılığı yaptık. Eğer istavrit olmamış olsaydı geçtiğimiz yıl tüm balıkçılar için felaket yılı olacaktı. Baktığımız zaman istavrit ve sahil kısmında özellikle hamsi bu yıl çok olacak. Bu önemli bir durumdur balıkçılar için. Umutlarımız yeni sezon öncesi iyi ve inşallah bu yıl istediğimiz avı gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Balıkçılara sahil güvenlik ekiplerinin hiç müsamaha göstermediğini belirten Mutlu: “Dışarıdan biri balıkçıları şikayet etse bile hiç inceleme yapmadan balıkçılarımızın yanına gelerek her şeyiniz yasal olmasına rağmen küçük bir şeyden ceza yazıyor. Bir suçtan öyle oluyor ki 3 ayrı ceza yiyoruz. Mahkemelerde her bir teknecinin ve gırgırcının birçok cezaları oluyor. Çalıştığımız, yakaladığımız balıktan ziyade sistemin bizleri suçlar gibi olmasından rahatsızlığımız var. Balık avcılığı ve pazarlamasından dolayı bir sıkıntımız genel olarak yoktur. Bizlere yetkililerin biraz daha bazı konularda anlayış göstermesini istiyoruz” diye konuştu.

HAMSİ BOL 

Ağların bakımı ve teknelerin bakımını yaptıklarını belirten balıkçı Abdullah Aydın, “Son ağların küçük eksiklerini gideriyoruz. Mantar ve kurşunlarını ağların dikiyoruz. Bu yaptığımız sezon öncesi son işlemdir. Sezon için hazır durumda 1 Eylül tarihini bekliyoruz. İnsanda umut olmadığı zaman yaptığı işten de mutlu olamaz. Bu kadar zorlu bir işi yapan bizler çok umutluyuz. 7.5 ay gibi uzun bir sezon geçecek. Kısmetimiz bol olur ve kazasız belasız bir sezon geçiririz inşallah. Bu yıl baktığımız zaman iklim koşulları iyi gidiyor. Yaptığımız araştırmalara göre denizde hamsinin bol olduğu söyleniyor. Denize döndükten sonra bu durum net olarak belli olacak” şeklinde konuştu. 
Yalıköy Mahallesi’nin Ordu’nun balıkçı köyü olduğunu ifade eden balıkçı Mustafa Mollaoğlu ise şunları kaydetti: “Ağustos ayının son günleri ve hava şartları da istediğimiz gibi gidiyor. Hazırlıklarımız son aşamalarda. Zor bir meslek olmasına rağmen bizim amacımız Türkiye’mize günlük taze balık sunmaktır. Altı aydır bağlı bulunduğumuz limanlarda kayıklarımız ve bu zaman zarfında vatandaşlarımız havuz balıkları ile idare ettiler. Şimdi ise av sezonun açılmasına günler kala hamsi, istavrit, palamut avlayarak vatandaşlarımız doğal balıkları denizden çıktığı gibi sofralarında tüketecekler. Umudumuz çok iyi ve inşallah iyi bir av sezonu geçireceğiz. Yeni sezondan çok umutluyuz bölgedeki avcılar olarak.” 

Denizcilik Bakanlığı’nın biran önce kurulması gerektiğini dile getiren Mollaoğlu, “Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili ve hala denizcilik bakanlığımız yok. Bizim için önemli bir konu. Ayrıca dip su derinliği ile ilgili bir sorunumuz var. Önceden 18 metredeydi, şu an 24 metreye çekildi. Biz tekrar 18 metreye çekilmesini istiyoruz. Bizim nemli sıkıntılarımızdan birisi de budur” ifadelerini kullandı.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.