Balık satışlarına 'kurban' molası

Balık satışlarına 'kurban' molası

Samsun'da 1 Eylül’de başlayan balık sezonu, bereketi ile hem balıkçıların hem de vatandaşların yüzünü güldürdü. Ancak Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte balık satışlarında yarı yarıya düşüş yaşandığı belirtildi.

1 Eylül’de denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte balık tezgahları şenlendi. Balık sezonunun balıkçılar açısından bereketli başlamasıyla birlikte balık fiyatları da düşüşe geçti. Balık satışı balıkçıları, fiyatlar da vatandaşların yüzünü güldürdü. Ancak kurban bayramı gelmesiyle birlikte balık satışlarında yüzde 50'ye varan düşüş meydana geldi. Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, "Balık sezonu çok iyi başladı. Özellikle hamsi yüz güldürdü. Sezon iyi başladı. Ancak Kurban Bayramı gelmesiyle bugün itibariyle satışlarda azalma meydana geldi. Kırmızı et tüketimindeki artışla birlikte yarı yarıya satışlarda azalma var. Kurban Bayramı dönemlerinde her yıl bu düşüş yaşanıyor. Kurban Bayramının bitişi ile birlikte satışların kısa sürede eski haline döneceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Hamsinin bu sezon bol olmasını tahmin ettiklerini dile getiren Kıyak, "Hamsi şuan bolca var. Yağ oranı ve iriliği de çok iyi. Hamsinin şuan omega oranı yüzde 33 civarında. Bu çok iyi bir oran. Palamut beklediğimiz oranda çok değil. Ama hamsi bu sezon hem balıkçının hem de vatandaşın yüzünü güldürecek gibi duruyor. Et ve tavuk fiyatlarının durumu ortada. Bu noktada fiyatı uygun olan balık vatandaş için çok değerli. Bu sezon balığa, hamsiye doyacağız" dedi.

20 yıldır balıkçılık yapan Yaşar Köse de sezonun başlamasıyla birlikte vatandaşların balık özlemini giderdiklerini belirterek, "Dar gelirli ailelerin sofrasının vazgeçilmesi hamsidir. Hamsinin bu yıl bol olmasını bekliyoruz. Hamsi dönemi erken başladı inşallah uzun sürer" dedi. Samsun'da hamsi, istavrit, mezgit, uskumru kilosu 5 TL, alabalık 7 TL, palamut 5-10 TL, somon 10 TL, sargan 10 TL, deniz levreği 20 TL, çupra 20 TL, kalkan 30 TL'den satılıyor. 

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.