Bakmayın liseli olduklarına, hem hafızlar hem de dört dil biliyorlar
Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrenim gören Somalili öğrenciler Arapça, İngilizce, Türkçe ve Somalice konuşuyor.
Abdurrahman Büyükkeskin'in haberi;
Ülkelerine doktor ve mühendis olarak dönmek isteyen öğrenciler, Türkiye’nin eğitim için kendilerine kucak açmasını unutmayacaklarını söylüyor.
Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Somali’den Türkiye’ye eğitim için öğrenciler gelmişti. Bu öğrencilerden 29’u da Antalya’nın Manavgat ilçesinde eğitimlerine devam ediyor. Çoğu beş yaşında hafızlığını tamamlayan çocuklar, yoksul olsa da lise çağında birçok dili konuşabiliyor. Arapça, İngilizce, Türkçe, Somalice bilen öğrencilerin konuşabildiği diller arasında Afrika’nın bazı yerel dilleri de var.
Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrenciler üniversitede tıp ve mühendislik bölümlerinde okumak istiyor. Dört dil bilen hafız Ahmed Ali İbrahim, ülkesine bilgisayar mühendisi olarak dönmek istediğini söylüyor. İbrahim, “Somali’den Türkiye’ye gelirken çok sevdiğim arkadaşım Abdulkadir Sherif İdiris ile birlikte uçakta bilgisayar mühendisi olmaya karar verdik. Ülkeme, bilgisayar mühendisi olarak hizmet etmek istiyorum. Türkiye, bize okumamız için kucak açtı, bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacağız.” diyor. Aden Klaliif Abdullah ile Aydoruus Adam’ın hedefi de Türkiye’de uluslararası ilişkiler bölümünü okuyarak Somali’ye cumhurbaşkanı olmak. Saddam Alas’ın hayali ise Hacettepe Tıp Fakültesi’ni bitirerek ülkesine doktor olarak dönmek.
Geleceğin Somali’sini kuracaklar
Öğrencilerden Abdulkadir Muhammed Ömer de Türkiye’de çok katlı binaları görünce inşaat mühendisi olmaya karar vermiş. Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nadir Arslan, okullarındaki öğrencilerin hepsinin Somali’de yapılan sınavda başarı elde ettiğini anlatıyor. Öğrencilerin hepsinin Türkçe ile birlikte 4 dil bildiğini aktaran Arslan, şöyle devam ediyor: “Öğrencilerin hepsi çok zeki ve 6 ay gibi kısa sürede meramlarını anlatacak şekilde Türkçe öğrenmişler. Dersleri anlamada zorluk çekmiyorlar. Hepsinin İngilizce ve Arapçaları ileri derecede. Okumuza gelen 29 öğrencinin Türkçelerini geliştirmek için bir sınıfta toplama yerine beşerli gruplar halinde sınıflara dağıttık. Hepsi Somali’nin geleceğini şekillendirecek öğrenciler.” Başbakanlık koordinatörlüğünde Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) 8 ay önce Türkiye’ye getirdiği 180 öğrenciden 29’u Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyor. Somalili öğrenciler, Manavgat’a gelmeden önce 8 ay Kastamonu TÖMER’de Türkçe öğrenimi ile Konya’da uyum kursuna katıldı. Türkiye’de değişik illerde eğitim gören öğrenciler, ülkedeki din adamı, ziraat mühendisi ve denizcilik sektöründeki eleman ihtiyacını karşılamak için imam hatip, tarım ve denizcilik liselerinde eğitim görüyor. Öğrencilerin burs ve tüm masraflarını TDV karşılıyor.
Zaman
