Bakan İslam'dan "engelli yardımı" açıklaması

Bakan İslam'dan "engelli yardımı" açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, "Engellinin herhangi bir şekilde ücretini, yardımını kesmek gibi bir plan, tasavvur, herhangi bir şey yok" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu'nu ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, 1 milyon engelliye yapılan yardımların kesileceği haberleri hakkında, "Engellinin herhangi bir şekilde ücretini, aylığını, yardımını kesmek gibi bir plan, tasavvur, herhangi bir şey yok" dedi.

Aksine son yıllarda engellilerle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığını,  engelli ve engelli bakım aylıklarında ciddi iyileştirmeler sağlandığını anlatan İslam, "2007 yılı ile 2015 yılı arasında engelli aylığı alan insan sayısında 450 bin civarında bir artış oldu. Dolayısıyla biz bu ücretleri artırıyoruz. Daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz. Bunlar bizim engellilerin haklarını ne kadar savunduğumuzu gösteren örneklerdir. Bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.

"Engellilerden bir ricamız var"

Bakan İslam, "Bizim de engelli ve engelli yakınlarımızdan bir ricamız var. Yaptığımız sözleşmeye kendileri de çok dikkat etsinler. Bizim de şu tarz şikayetlerimiz var. Engelli vefat ettikten sonra aile engelli maaşı, engelli bakım ücreti almaya devam ediyor ya da engellilik durumu sona erdiğinde yine bu ücretler alınmaya devam ediliyor. Biz bunları kestiğimiz zaman ve geriye dönük olarak bu haksız ödemeyi istediğimiz zaman da kıyamet kopuyor. Bunlar doğru değil. Her iki taraf da birbirine karşı anlayışlı olmalı. Biz engelli haklarını savunurken, diğer vatandaşlarımızın hakkını da savunmalıyız" dedi.

Gelir artışı dolayısıyla kesilen aylıklar

Gelir artışı olduğu için engelli aylığı veya evde bakım aylığı kesilen vatandaşlardan geri ödeme istendiğini açıklayan İslam, şu bilgileri verdi:

"Bununla ilgili bir tebligat yaptık. Geri ödeme istenen ailelerin maddi durumlarına bakılmasını istedik. Bu geri ödemeyi yapabilecek durumda olup olmadıklarının kontrol edilmesini istedik. Bu kontroller yapılıyor. Eğer aile birikmiş haksız geliri ödeme gücüne sahip değilse orada karşılıklı anlaşma yoluna gitmemiz mümkün. Şimdi o incelemeleri yapıyoruz. Vatandaşımız rahat olsun, ücret kesildikten sonra geri ödemelerle ilgili yeni bir yapılanmaya gideceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.