'Bağımsız' Karadağ 13 yaşında

'Bağımsız' Karadağ 13 yaşında

21 Mayıs 2006'da yapılan referandumla Sırbistan-Karadağ'dan ayrılan Balkanlar'ın nüfus bakımından en küçük ülkesi Karadağ, bugün bağımsızlığının 13. yıl dönümünü kutluyor.

Eski adıyla Sırbistan-Karadağ'dan 21 Mayıs 2006'da yapılan referandumla ayrılan Karadağ, bugün bağımsızlığının 13. yıl dönümünü kutluyor.

Geçen 13 yıllık zaman zarfında özellikle Avrupa-Atlantik kurumlarına üyelik sürecinde önemli başarılara imza atan küçük Balkan ülkesi Karadağ, Avrupa Birliğine (AB) üyelik yolunda katılım müzakerelerinin sonuna yaklaşırken, 2017'de ise NATO üyesi oldu.

Adriyatik Denizi kıyısında bulunan 620 bin nüfuslu Karadağ, AB'ye üyelik yolunda Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya gibi bölge ülkelerinden de bir adım önde duruyor.


Bağımsızlık referandumu
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin 1990'lı yıllarda parçalanmasının ardından önce Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, ardından Sırbistan-Karadağ olarak bir süre Sırbistan ile "tek çatı" altında bulunan Karadağ, 21 Mayıs 2006'daki tarihi referandumla bağımsız oldu.

Karadağ Meclisi, AB'nin de tavsiyesi üzerine önce Referandum Kanunu'nu kabul etti. Referandumda halka "Karadağ Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuki tarafsızlığa sahip bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

Referandumun resmi sonuçlarına göre, katılımın yüzde 86,5 olduğu referandumda halkın yüzde 55,5'i bağımsızlıktan yana, yüzde 44,5'i ise Sırbistan-Karadağ'ın devamından yana oy kullandı.

Referandumun ardından Karadağ bağımsız bir ülke olurken, 21 Mayıs günü de "Bağımsızlık Günü" olarak kabul edildi.

Demografik yapı
Karadağ'da son olarak 2011 yılında yapılan nüfus sayımının verilerine göre, ülke nüfusunun yüzde 72,07'sini Ortodokslar, yüzde 19,11'ini Müslümanlar ve yüzde 3,44'ünü ise Katolikler oluşturuyor.

Ülkede etnik olarak en fazla Karadağlı ve Sırp bulunurken, bunları Boşnak, Arnavut, Roman ve Hırvatlar ile diğer küçük etnik gruplar izliyor.

Başkenti Podgorica, resmi dili ise Karadağca olan ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, mevcut Başbakanı ise Dusko Markovic.

2017'de NATO üyesi oldu
Bağımsızlıktan sonra iktidara gelen Karadağ hükümetleri, içerideki muhalif kesime rağmen AB ve NATO yanlısı bir politika izlemekten vazgeçmedi.

AB'ye resmi üyelik başvurusunu 15 Aralık 2008'de yapan Karadağ, 17 Aralık 2010'da "aday ülke" statüsü aldı. Katılım müzakerelerine 29 Haziran 2012'de başlayan bu Balkan ülkesi, bugüne kadar toplam 33 fasıldan 31'ini açtı. AB'nin bir sonraki üyesi olacağı Karadağ'ın, en geç 2025'e kadar AB'ye katılması bekleniyor.

Öte yandan, ülkede derin siyasi krizlere neden olan NATO üyeliği noktasında da Karadağ "mutlu sona" ulaştı. Ülkedeki Rusya yanlısı muhalifler, sert bir şekilde NATO üyeliğine karşı çıkarken, bu karşıtlık 2016 yılında darbe girişimine kadar vardı. NATO yanlısı partinin iktidara gelmesini istemeyen ve aralarında Sırp ve Rusların da bulunduğu bir grup, seçim gecesi darbe planladıkları gerekçesiyle yakalandı.

Bağımsız olduktan sonra NATO ile ilk resmi belgeyi (Barış İçin Ortaklık Çerçeve Belgesi) 14 Aralık 2006'da imzalayan Karadağ, 2007'de ise Brüksel'de NATO Temsilciği açtı. NATO zirvelerine ilk kez 2008'de katılan Karadağ, aynı yıl NATO'nun barış misyonlarına asker göndermeye de başladı. NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, başarılı geçen müzakerelerin ardından 2 Aralık 2015'te Karadağ'a üyelik daveti gönderilmesi kararı aldı. NATO üyeleri katılım protokolünü 19 Mayıs 2016'da imzalarken, protokolün üye ülke parlamentolarında onaylanmasının ardından Karadağ 5 Haziran 2017'de NATO'nun 29. üyesi oldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.