'Bağdat-Erbil ilişkileri kördüğüm oldu'

'Bağdat-Erbil ilişkileri kördüğüm oldu'

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Mahmut, Bağdat yönetimi ile Erbil arasındaki ilişkilerinin kördüğüm haline geldiğini belirterek, "Bağdat-Erbil ilişkileri maalesef hep geriye doğru gidiyor" dedi.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Goran (Değişim) Hareketi üyesi Aram Şeyh Mahmut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eğer Erbil, Irak'ın bir parçası ise Bağdat'ın, Kürtlerin bütçe ve memur maaşlarını göndermesi gerekir. Aksi takdirde fiili parçalanmanın önü açılmış olur" dedi. 

Bağdat-Erbil ilişkilerinin gittikçe kördüğüm haline geldiğini ifade eden Mahmut, şöyle konuştu:

"Bağdat-Erbil ilişkileri ilerleme kaydetmesi gerekirken maalesef hep geriye doğru gidiyor. Kürdistan hükümetinin çözüm ve diyalogdan yana olduğunu düşünüyorum. Bağdat'taki toplantılarda Başbakan Haydar el-İbadi'ye açıkça, 'Bu, siyasi ve ikili anlaşmazlıktan kaynaklanan bir sorundur. Bu mesele, para ve petrolün çok ötesinde siyasi anlaşmazlıkla ilgili' dedim."  

Irak'ın güvenlik durumuna da değinen Mahmut, Enbar'ın düşmesiyle Irak'ın üçüncü büyük bölgesinin DAEŞ'in eline geçtiğini, kötüye giden durumun terörle mücadeleye ağır darbe vurduğunu savundu. 

Irak'ın temel sorununun siyasi anlaşmazlıklar olduğunu, ülke kurulduğundan beri bu konuda istikrarın sağlanamadığını dile getiren Mahmut, Irak'ın anayasaya göre federal bir sisteme sahip olduğunu ancak pratikte buna tam uyulmadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Başkent Bağdat'ta geçmişte olduğu gibi hala merkeziyetçi bir zihniyet var. Irak'ın teröristlerin hedefi haline gelmesi tamamen siyasi sorunlardan kaynaklanıyor. Bu ülkede üç ana unsur Şiiler, Sünniler ve Kürtler bulunuyor. Ancak tarih boyunca bu unsurlar arasında hiçbir zaman güçlü bir siyasi ittifak oluşmadı. DAEŞ'in ortadan kaldırılması isteniyorsa ilk önce güçlü siyasi bir mutabakatın sağlanması lazım. Siyasi istikrar, güvenlik sorunların çözülmesine de zemin hazırlar." 

Merkezi Irak hükümetiyle Kürt Bölgesel Yönetimi 2 Aralık 2014'te bir anlaşma imzalayarak bütçenin paylaşımı ve petrol ihracında uzlaşmaya varmıştı. Kürt yönetimi söz konusu anlaşma kapsamında günlük 550 bin varil petrolün ihraç edilmesini sağladı. Buna karşılık Bağdat yönetimi, Kürt Yönetimi'nin payını "bütçede para yok" gerekçesiyle eksik veya geç gönderiyor. Bölgesel yönetim, bu nedenle memur, polis ve peşmerge maaşlarını ödemekte güçlük çekiyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.