Azınlıklar "zeytin dalı" bekliyor

Azınlıklar "zeytin dalı" bekliyor

Yunanistandaki azınlıklar, Türkiye'nin Rumlara karşı attığı adımları, Yunanistan'ın da kendileri için atmasını istedi.

Yunanistandaki azınlıklar, Türkiye'nin Rumlara karşı attığı adımları, Yunanistan'ın da kendileri için atmasını istedi.

Yunan parlamentosunda sert tasarruf önlemlerini içeren ikinci kurtarma paketine olumsuz oy kullandığı için PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu tarafından partiden ihraç edilen milletvekilleri arasında yer alan Yunan parlamentosu İskeçe bağımsız milletvekili Çetin Mandacı, sorularını yanıtladı.
Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin gerginleştiği dönemlerde azınlıklar olarak bunun bedelini çok ağır ödediklerini belirten Mandacı, iki ülke arasında güzel ilişkilerin daha da güzel hale gelmesini, dostluk sürecinin giderek artmasını istediklerini, durum böyle olursa kendilerinin de bundan olumlu etkileneceklerini dile getirerek, şunları söyledi:
"Yetimhanenin iadesi, Başbakan Yardımcısının Patrikhaneyi ziyaret etmesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul'daki Patriği ziyaret etmiş olması hakikaten güzel. Biliyorsunuz ki vakıflar meselesi var, Galatasaray Rum ilköğretim okulu iade edildi.
Tabii biz bunları alkışlıyoruz ama alkışlarken de içimizde büyük bir hayal kırıklığı da var. Halkımız diyor ki; Türkiye bunları yapmakla çok iyi yapıyor ama biz bunların karşılığını ne zaman alacağız? Biz bu güzel zeytin dallarını maalesef ülkemizden almış değiliz."

AİHM kararına rağmen
Yunanistan'da şu anda çoğu sorunun çözülemediği gibi etnik kimliklerinin de inkar edilmeye devam ettiğini kaydeden Mandacı, İskeçe Türk Birliği'nin isminde Türk kelimesi bulunduğu için mahkeme kararıyla kapatılmasını örnek göstererek, "AİHM kararı olmasına rağmen karar, Yunanistan yargı sistemi tarafından maalesef bağlayıcı bulunmadı" dedi.

Star