Azez katliamı

Azez katliamı

Cenevre ve Münih'te verdiği sözlere rağmen Suriye'nin birçok bölgesine füze yağdırmaya devam eden Rusya, Azez'de katliama imza atıyor.

Muhalifler, Halep'in kuzeyindeki ilçede bombalardan etkilenmedik neredeyse bir tek metrekarenin bile kalmadığını dile getiriyor. İç savaşın en yoğun füze sağanağı kesilmezse Türkiye'ye yeni bir göç dalgası kapıda.

Rus savaş uçakları Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetiminde bulunan Tel Rıfat ve Azez ilçesindeki yerleşim birimlerini son bir haftadır bombalıyor. Havadan Rus bombalarının yağdığı Azez'de muhalifler hem Esed rejimi hem de terör örgütü PYD'lilere karşı mücadele veriyor. Buradaki bombardıman son birkaç gündür katliam seviyesine ulaştı. Esed'in karşısındaki meşru muhalefeti temizlemeyi hedefleyen Rusya, Azez'in her bir metrekaresine ya top ya füze veya havan mermisi atıyor. Rusya, bölgede tek bir muhalif bırakmamak için ordusunun tüm saldırı imkan ve kabiliyetini seferber etti. Rusya'nın elindeki en gelişmiş silahları Azez'de kullandığı vurgulanıyor. Rusya'nın Hazar Denizi'nden sivil halka karşı 1 tonluk füze attığı öğrenilirken, bu füzelerin de uluslararası hukukta kullanılması yasak olan misket bombaları olduğu kaydediliyor.

EN AĞIR BOMBARDIMAN
 
Azez'de muhaliflerin yok edilmesi için Rusya hava desteğiyle Esed ordusu ve İran milisleri PYD ile birleşmiş durumda. Rusya, Azez bölgesini havadan bombalarken bir taraftan da karadan ilerleyen terör örgütü PYD'ye her türlü silah desteği veriyor. Suriye'deki iç savaş süresince en acımasız bombardımanın Azez'de yapıldığı belirtiliyor. Saldırıların durması için batılı ülkeler ise tek bir adım atmıyor. Azez, şuan hayalet şehre dönüşmüş durumda. Sivil halk, yerleşim yerlerini tamamen boşalttı. Bombardımandan ve PYD'den kaçan halk, Türkiye sınırına yakın yerlerdeki çadırlarda yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Suriye sınırında çadır kurulacak boş alan bulmaksa gitgide zorlaşıyor.

500 BİNLİK DALGA GELEBİLİR

Halen hem Azez hem de Türkiye sınırının yanıbaşına kurulu 8 kampta 77 bin Suriyeli kalıyor. 77 bin kişinin Rus saldırıların sürmesi durumunda Türkiye'ye geçebileceği ifade ediliyor. Ayrıca bombardıman devam ederse yakında Hama bölgesinden de Türkiye'ye bir göç dalgasının başlayacağı, diğer illerdeki muhtemel göçmenler de eklendiğinde, sınıra gelecek kişi sayısının 500 binin üzerine çıkacağı dile getiriliyor. Türkiye, Almanya'nın da desteğiyle mülteci sorununu çözmek üzere uçuşa yasak bölge girişimlerinde bulunsa da ABD şimdiye kadar bu talebe yanaşmış değil.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.