Azerbaycan'daki Osmanlı şehitleri anıldı

Azerbaycan'daki Osmanlı şehitleri anıldı

Bakü'nün Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 97. yıl dönümünde Gobustan bölgesindeki Türk Şehitliği ziyaret edildi.

Azerbaycan'ın Gobustan bölgesinde bulunan Türk Şehitliğinde, başkent Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 97. yıl dönümünü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Birleşik Azerbaycan Ocakları (BAO) sivil toplum kuruluşuna üye bir grup, önce Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği önünde toplanarak PKK terör örgütü tarafından düzenlenen saldırıları kınadı. İki ülkenin bayraklarıyla çeşitli pankartlar taşıyan ve terör örgütü aleyhine sloganlar atan grup, daha sonra araçlarla konvoy halinde Bakü'ye yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan Gobustan'a doğru yola çıktı.

"Tenha mezar" diye bilinen ve bir Osmanlı subayının mezarının bulunduğu şehitliğe ulaşan grup, Türkiye ve Azerbaycan'ın bağımsızlığı için canlarını feda edenler için dualar edildi.

"Türkiye'nin bağımsızlığı için orada savaşmaya hazırız"

BAO Başkanı Zahir Alisoy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 1918 yılında yardıma gelen Kafkas İslam Ordusu'nun Azerbaycan'ın bağımsız olmasında önemli rolü olduğunu söyledi. 

Azerbaycan'ın tüm bölgelerinde, bu ülkenin bağımsızlığı için canlarını veren Türk askerlerinin mezarı bulunduğuna dikkat çeken Alisoy, bu şehitlikleri ziyaret etmenin kendileri için borç olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki terör saldırılarından rahatsız olduklarını vurgulayan Alisoy, PKK terör örgütünün tüm Azerbaycanlılar tarafından şiddetle kınandığını belirtti.

Son saldırılarda şehit düşen Mehmetçik ve polisleri saygıyla andıklarını ifade eden Alisoy, "Biz Türkiye ile biriz. Türkiye'nin bağımsızlığı için orada savaşmaya hazırız. Düşmanlarımız tarih boyu Türkiye'yi yenmek için çok birlik oldu. Fakat dün de başarmadılar, bugün de başaramayacaklardır. Yaşasın Azerbaycan-Türkiye birliği" diye konuştu.

Kafkas İslam Ordusu

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'a doğru sefere çıktı.

Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı.

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için bin 130 şehit verdi.

Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.