Ayvalık'a UNESCO için seferberlik çağrısı

Ayvalık'a UNESCO için seferberlik çağrısı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almak isteyen Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bu amaçla bir çalıştay düzenlendi.

Türkiye ve yurtdışındaki birçok üniversiteden konuşmacının katıldığı, 4-6 Aralık 2015 arasında devam eden, “UNESCO Dünya Mirası Yolunda Ayvalık” isimli çalıştayda, izlenecek rota belirlenecek.

UNESCO Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Ada'nın moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın açılışında konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, çeşitli üniversitelerden hocaların çizdiği hedefler doğrultusunda, UNESCO konusunda bugünlere kadar gelindiğini söyledi. Geleceğe bırakılacak bu mirası, gerçeğini bilerek sunabilmenin çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Gençer, “Yürütülen çalışmalar sürecinde Ayvalık’ın bu somut olan miras listesinde, zeytin ve zeytinyağı gibi en önemli ürünleri, bunun yanısıra sanayisinin olması ve geçmişten bugüne gelen bu yapılarını devam ettirilebilir olması, bu hayatın günümüzde de sürdürülebilir olmasının farkına vardık. Bundan dolayı genel kanı olarak, endüstriyel miras listesinden aday olması yönünde teklifler var ancak bunlar çalıştayda değerlendirilecek, daha sonra toplantılar yapılacak ve 2016 Ocak’a iyi bir şekilde hazırlanarak, komiteye UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almak için başvurumuzu yapacağız.” dedi.

Yönetim Kurulu Üyesi Ada ise, “Bu çalıştayda iki gün boyunca, Ayvalık’la ilgili ekonomiden kültür tahayyülüne kadar gelecekte atılacak adımların ilk oluşumlarını değerlendirip konuşacağız.” dedi. Çalıştayın ilk günkü oturumunda, ilçenin ekonomisinden kültür yapısına, bölgedeki zeytin ağacı sayısından elde edilen gelire kadar birçok konu ele alındı.

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.